Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Klímasztrájk lesz Kecskeméten

- Advertisement -

Negyedik alkalommal szerveznek november 29-én a világ számos országában klímasztrájkot, hogy felhívják a társadalom és – ami talán még ennél is fontosabb – a döntéshozók figyelmét: alig néhány évünk maradt, hogy komoly lépéseket tegyünk, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek.

A Fridays For Future Magyarország ezúttal is utcára hívja a jövőnkért aggódókat idehaza – az aggodalomnak pedig lássuk be, van alapja. Miközben egyre vészjóslóbb hírek érkeznek a nagyvilágból a természeti katasztrófákkal, az állat- és növényfajok eltűnésével, a klímaváltozással és annak beláthatatlan következményeivel kapcsolatban, nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy Magyarország megússza mindezt. Valójában nehezen lehetne aktuálisabb a klímasztrájk Magyarországon, amikor október vége felé közeledve folyamatosan melegrekordok dőlnek meg (23-án például 28,2 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat a Békés megyei Dombegyházán).

A sztrájk célja az ökológia- és klímavészhelyzet kihirdetése, illetve a megfelelő lépések megtétele az emberiség eddigi legnagyobb krízishelyzetének megoldásáért. A klímasztrájkolók követelései a mindenkori politikai és világi vezetőkhöz szólnak, akiknek komolyan kell végre venniük:

olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett.
A klímakatasztrófa elkerüléséhez (vagy legalábbis megfelelő kezeléséhez) minden perc számít, nem zsákmányolhatjuk ki korlátlanul a Földet.

„Csak együtt vagyunk képesek egy olyan gyökeres változást elérni, amire most életbevágóan nagy szükségünk van! Ezért mindenkit hívunk, hogy legyen mozgatórugója ennek a változásnak. Azzal, hogy kiáll az ügy fontossága mellett, hogy sarkalatos ponttá teszi az életmódjában a környezet- és természetvédelmet, hogy közösségi megoldásokat keres a környezeti válság mérsékléséért és a felkészülésért” – üzenik a szervezők.

Az előző, szeptember 27-ei volt Magyarország legnagyobb klímavédelmi tüntetése, amikor több ezren vonultak végig Budapest utcáin, majd a Kossuth téren ébresztőórák hangjával jelezték: itt az ideje felébredni és cselekedni. Az akcióhoz Pécsett, Sopronban, Szekszárdon, Szegeden és Nyíregyházán is csatlakoztak.

Ezúttal Budapesten kívül egyelőre csak Kecskeméten hirdették meg a klímasztrájkot, de minden bizonnyal még növekedni fog a csatlakozó magyar városok száma a következő hetekben.

Aki pedig nem szeretne tétlenül várni november 29-éig, péntekenként részt vehet a mozgalom szokásos heti klímatüntetésein, illetve egy tüntetési kisokos segítségével saját városában is szervezhet demonstrációkat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version