Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A gyerekeknek szívás a két decemberi szombati suli és ovi

- Advertisement -

Nem kis morgolódás van bizonyos közösségi felületeken azért, mert a gyerekeknek december 7-én iskolába és óvodába kellett menniük, és ugyanígy lesz ez december 14-én is. Ezen a két napon kell ugyanis ledolgozni a december 24-ét és a december 27-ét. Csakhogy az oviban és a suliban ezek a napok a téli szünetre esnek. Ez okozza a dühös kommenteket.

Persze a pedagógusoknak sem öröm ezen a két napon bemenni dolgozni, mert a téli szünet nekik is jár. Azonban korábban is nyitva voltak az oktatási-nevelési intézmények, mert a hasonló decemberi napokon ügyeletet kellett tartani azok a gyerekek miatt, akiknek a szülei ezeken a szombatokon dolgoztak, így nem tudtak a gyerekekre vigyázni. Csakhogy a köznevelési törvény 2011-es változása miatt azóta nem ügyelet van ezeken a napokon, hanem tanítási nap. Bár tudomásunk szerint a legtöbb helyen rövidített napokat tartanak, esetleg nem is az intézmény falai között töltötték az időt az elmúlt szombaton, hanem például valamelyik múzeumban.

Szóval a köznevelési törvény miatt kell 2012 óta kötelezően alkalmazni a munkanap-áthelyezéseket az oktatási-nevelési intézményekben is. És ezzel pont úgy dolgozni (és tanulni), mint ahogyan sok más munkahelyen ilyenkor. Az oktatási jogok biztosa is foglalkozott ezzel a kérdéssel -szülői panaszra- néhány éve. Akkor is megerősítést nyert a fenti tény. Valamint magyarázatként azt írták a válaszban, hogy egyrészt így biztosítják a felügyeletet azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei dolgoznak ezeken a szombatokon; valamint ezeknek a szombati napoknak a beiktatásával számolják eleve a kötelező tanítási napok számát.

A törvény csak azt írja elő, hogy ilyenkor is működnie kell az érintett intézményeknek, azt viszont az igazgatóknak kell megszervezniük, hogy miként hasznosítják például a mostani két decemberi szombatot.

- Advertisement -
Exit mobile version