fbpx
12.1 C
Kecskemét
2024. február 23., péntek

FRISS HÍREK

Meg is ölheti a madarakat, ha nem jól etet télen

- Advertisement -

A lakosság települési „madáretetési mozgalma” 1890-ben indult Magyarországon, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és a sokadik emelet magasságában is. Fontos tudni, hogy az énekesmadarak nyilván örülnek a kiszórt eleségnek, de túlélésük nem ezen múlik, a madáretetés az ember szórakozását szolgálja.

Ennél sokkal fontosabb viszont, amint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) friss közleménye is hangsúlyozza:

a vízimadarakat soha, sehol, semmivel ne etessék, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja.

Hasznos eleségek

Az énekesmadár-etetési időszak dandárja hazánkban az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, november második felétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

Az énekesmadaraknak adható téli madáreleségek 3+1 csoportba sorolhatók:

  • napraforgó, amibe apró szemű kölest is lehet keverni;
  • állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó);
  • alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal);
  • plusz ivó- és fürdővíz, a befagyott itatókban a naponkénti vízcsere.
Hasonló cikkünk:  Több száz millió kárról is szó lehet, ha igazak Magyar Péter állításai a Diákhitel Központról

Bármi mással kísérletezni felesleges, és a madarakra nézve kockázatos lehet (mint például a kenyér) – emeli ki az MME.

Vízimadarakat soha

Az énekesmadarak téli etetésével szemben a vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli pusztulásra az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A harminc éve nem tapasztalt keménységű fagyokat hozó 2016/2017-es tél szomorú hazai tapasztalatai, a tömeges madárelhullások rávilágítottak arra, hogy a madarak és az emberek védelme érdekében Magyarországon is beszélni kell a témáról.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük szennyezi a környezetet, közben kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza.

Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. A tömeges érintkezés ránk is veszélyes, ez különösen a madárinfluenza kapcsán jelent madárra és emberre egyaránt óriási kockázatot. Ráadásul az etetés folyamatos kenyérdiétája megbetegíti a madarakat, ezek egyik formájának külön neve is van: angyalszárny-betegség.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...