fbpx

FRISS HÍREK

Ónos vagy ólmos eső? De mi is ez?

- Advertisement -

 

Mostanában bármikor számíthatunk rá, és olykor van is benne részünk. A téli közlekedés rémálma az ónos eső. Vagy ólmos eső?

Semmi köze a fémekhez

Mindkét változatot használja a népnyelv, azonban ezekhez a fémekhez semmi köze a mindenre ráfagyó, rettentően csúszós esőnek. Ezeket a kifejezéseket említette már a XIX. századi első magyar nyelvű meteorológiai könyv is. Más nyelvekben nem használják ezeket a kifejezéseket erre az esőre. Sokkal inkább a darás eső, a túlhűtőtt eső vagy a fagyott eső szerepel a germán és a latin nyelvekben is. Nálunk valószínűleg a finnugor „oln” szó két változata terjedt el. Régen egyáltalán nem érdekelte az embereket (persze a szakmát igen), hogy az ón és az ólom két különböző fém. Akkoriban ha valami ezüstösen fénylett, csillogott, azt mondták rá, hogy ónos vagy ólmos. Így lett a fényes, lefagyott eső is ónos vagy ólmos.

Hasonló cikkünk:  Aki június 9-én külföldön lesz, az nem voksolhat az önkormányzati választáson

Hogyan keletkezik az ónos eső?

Télen gyakran előfordulhat, hogy az alsó és a felső hideg levegőréteg közé egy melegebb réteg érkezik. A felsőben keletkező hó így ebben megolvad, majd az alsó réteg visszahűti. Ezért az ónos eső valójában túlhűtött víz, 0 Celsius foknál hidegebb, de még folyékony halmazállapotú. Akkor fagy meg, amikor lent ütközik valamivel, valójában ez váltja ki az azonnali fagyást. A folyamat gyorsaságára jellemző, hogy gyakran szét sem folyik a földön, autón vagy bármin, hanem apró dudorokban, ahogy becsapódik, úgy fagy meg.

Ha nem akar elesni…

Bármilyen nevetségesnek is tűnik, de az egyik legbiztonságosabb közlekedési módszer ónos esőben a gyalogosok számára, ha cipőjükre egy zoknit húznak. Járművel ilyenkor közlekedni igen veszélyes, és ott még a zokni sem megoldás. Ilyenkor, ha megoldható, inkább ne üljünk autóba.

via tudomanyplaza.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...