Semmit sem tanultunk a koronavírus-járvány első hullámából

0
SARS vírusok (Fotó: Getty Images)

A koronavírus-járvány elleni védekezést hatékonysági szempontból értékelték a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) hétfő esti, a Covid-19 járvány társadalmi-gazdasági hatását napirendre tűző konferenciáján – írja a Napi.hu.

Egyelőre teljes a sötétség

Nem ismerjük a vírus pontos hatásmechanizmusát, nem értjük, hogy a gyerekek miért nem fertőződnek meg, nem tudjuk a mortalitását, a terjedési sebességet, vagy a terjedés sajátosságait. Olyan adatokat osztunk meg egymással, amelyek teljességgel esetlegesek, nem ismerjük, hogy ki reagál rosszul és ki reagál jól a vírusra, gyakorlatilag sötétben tapogatózunk – sorolta az aggodalomra okot adó tényezőket Molnár Márk Péter egészség-gazdaságtani szakértő.

Mellélőtt a védekezés

Hiába zártuk be a gyárat, ha hagytuk, hogy az első napokban megfertőződött orvosok ezreket kezelgessenek védőfelszerelés nélkül. Ha az egészségügyben dolgozókat nem védjük szűréssel, felszereléssel, izolációval, nem akadályozzuk meg, hogy szuperterjesztőként dolgozzanak, szétterjed a járvány.

Megvédtünk mindenkit, aki nem volt veszélyben, csak épp azokat nem, akiket kellett volna. Magyarországon az vizsgálat szerint alig van fertőzött, miközben 500-an meghaltak, kb. negyedük idősotthonban.

Hasonló cikkünk  Háziorvosok berendelésével csökkenthetik a létszámhiányt

A magyar egészségügyi rendszer egyszerre szűkmarkú és pazarló

Bodrogi József és Dózsa Csaba egészségügyi közgazdászok szerint csak eszközbeszerzésre 400 milliárd forintot fordítottunk, ami kiteszi az ország egész évi gyógyszerkasszájának összegét. Eközben néhány 100 milliós költségvetési hatással járó egészségügyi beadványokat dobtak félre a minisztériumban.

Miért értékesebb egyesek élete másokénál?

Leállítottuk az egész gazdaságot, hogy néhány tízezer embert meg tudjunk menteni, miközben járvány nélkül is több tízezres az elkerülhető halálozás évente, de értük nem teszünk semmit.

A kormány megmagyarázhatatlanul nagy arányban küldte haza a kórházakból a krónikus betegeket, senki sem számszerűsítette, hogy mi lesz a hosszabb távú mellékhatása annak, ha egy több százezres népességben elmaradnak bizonyos orvosi beavatkozások annak érdekében, hogy 15-20 ezer idős, szintén krónikus beteget megmentsünk.

A jövő

A gazdasági szakértők egyetértettek abban: a Covid-19 nem tűnt el, a vakcina elérhetősége pedig egyelőre a távoli homályba vész, ezért ideje a hatékonysági szempontokat figyelembe vevő lépéseknek az egészségügyben. Egyelőre a vírussal való fenntartható és értelmes együttélés lehet csak cél, s nem azt kell megvédeni aki hangosan kiabál, hogy fél, vagyis politikai nyomást gyakorol, hanem azt, aki tényleg veszélyben van.