Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Gumibotot és bilincset is használhat az iskolarendőr

- Advertisement -

Megjelent az „iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében” javasolt törvénymódosítási tervezet, melyből többek között az is kiderül, hogy mikor vonhatják majd meg a családi pótlékot. Amelyik gyereket elítélik jogerősen iskolai erőszak miatt, annak a családjától megvonná a kormány a családi pótlékot egy évre.

A törvényjavaslat arra is kitér, hogy

az iskolaőr kényszerítő eszközök közül kizárólag testi kényszer, vegyi eszköz, rendőrbot és bilincs használatára jogosult, ezen kívüli egyéb kényszerítő eszköz alkalmazása tilos.

Iskolarendőr

A törvényjavaslat némileg változtatna a 14 év alattiak büntethetőségén is, a 12 évnél idősebb fiatalok ugyanis a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt büntethetők lennének. A javaslat az iskolaőrt közfeladatot ellátó személynek minősíti. A módosítási tervezet szerint az iskolai erőszakos cselekmények elkövetői többségében a 12-17 év közötti korosztályból kerülnek ki.

A tervek szerint az iskolaőr elméleti és gyakorlati felkészültségét, valamint fizikai állóképességét a rendőrség kétévente ellenőrzi – írja a 24.hu.

8 éve még komoly felháborodást váltott ki a Fideszen belül is az iskolarendőrség terve

Az iskolarendőrök szolgálatba állását komoly vita előzte meg 2012-ban. A Belügyminisztérium ekkor nyilvánosságra hozott tervei szerint iskolaőröket alkalmazhattak volna az oktatási intézmények azért, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt ne hagyhassák el az iskolát, hogy betartassák a házirendet, elfogják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, és megakadályozzák azt, hogy jogosulatlanul belépjen valaki az intézmény területére.

Pintér Sándor bevitte a rendőröket az iskolába / Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Az elképzelést az ellenzéki pártok és a szakma, „megdöbbenéssel és felháborodással fogadta”, de a kormánypártokon belül is hatalmas vitát keltett, kifogásolva, hogy a BM rendészeti jogszabályokban rendezné az iskolai rend fenntartásának ügyét.

A rendőrségi törvényt módosították ahhoz, ami nem ment elsőre önállóan 

Az iskolaőrökről szóló, a kényszerítő intézkedéseket is lehetővé tevő javaslat 2012-ben nem került a parlament elé, de a rendőrségi törvény elfogadott, 2013. január 1-től hatályos módosítása már beillesztette a rendőr feladatainak hosszú felsorolásába azt, hogy

„a fenntartó kezdeményezésére közreműködik az általános és középiskola rendjének fenntartásában”. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version