Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Ki a felelős, hogy felveri a gaz a néhány éves kecskeméti kerékpárutakat?

- Advertisement -
  • Kecskemétet kerékpárosbarát településnek minősítették 2019-ben, de a néhány éves bringautak közepét több helyen is felveri a gaz. Vajon hol a kerékpárút alapja?
  • A városon belüli kerékpárutakért a kecskeméti önkormányzat felel.
  • A kerékpárutak kivitelezését részben a Duna Aszfalt, részben pedig a Városüzemeltetési Kft. végezte.

2017-től egy kormányrendelet értelmében a Magyar Közút Zrt.-hez tartoznak a lakott területen kívüli kerékpárutak üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatos feladatok, így például a városföldi bringaút is. Belterületen ugyan ezért az önkormányzat felel, és köteles gondoskodni arról, hogy többek között a katonatelepi és a hetényegyházi utak melletti kerékpárutak rendben legyenek.

A gyomtól keskenyedő Hetényegyháza felé vezető kerékpárút / Fotó: kecskeméti kerékpárosok

Az említett bringautakat a hét minden napján sokan használják, részben munkába járásra. A közlekedők, a befizetett adójuk után ezért joggal elvárják, hogy biztonságos feltételek mellett közlekedhessenek.

A gaztól felvert kerékpárutak továbbá azért is szimbolikusak, mert Palkovics László minisztériuma tavaly Kecskemétet kerékpárosbarát díjjal minősítette, amire a Magyar Kerékpáros Klub kecskeméti területi szervezete a következő csattanós választ adta:

„a bukást ugyan elkerüli, de a közepest nem érdemli meg”.

Gaz az útburkolaton, hiányzik a szegély, gondok vannak az alappal és a kivitelezéssel

Nemrég elkészült kecskeméti kerékpárutaknál tapasztalható, hogy a gyom egészen egyszerűen feltöri az aszfaltréteget. A Magyar Kerékpáros Klub kecskeméti területi szervezete elmondta kérdésünkre, hogy szerintük mik okozzák azt, hogy a néhány éves kerékpárutak ilyen gyorsan tönkre mennek:

  • kivitelezési hiányosságok,
  • karbantartás elmaradása,
  • nem építenek szegélyt a kerékpárutak mellé, ami megakadályozhatná a növényzet ránövését az útra,
  • technológiai problémák,
  • az anyagilag megszorított önkormányzatoknak nincs kellő forrásuk,
  • sokszor tapasztalható enyhe hullámosság a felületeken, amit az okoz, hogy a rézsűkialakításhoz szükséges nagy súlyú gépeket engednek fel a kész kerékpárútra, ami nem csak az útburkolatban, hanem az út alapjában is kárt tehetnek,
  • valódi javítás helyett csak „javítgatások” vannak, például amikor a repedéseket szurokkal kitöltik és foltozgatnak, illetve a rázósabb részeken néhány métert felmarnak és aszfaltoznak. Itt a gyom hamarosan ismét feltúrja a betont, mert a technológián semmit sem változtatnak.

Városföld felé vezető állami kezelésben lévő kerékpárút / Fotó: kecskeméti kerékpárosok

Felveri a gaz a Hetényegyházára, Városföldre és Katonatelepre vezető kerékpárutakat, miközben néhol alig egy éves amortizációról beszélünk

Három olyan kerékpárútról van szó, ahol világosan jelentkeztek ugyanazok a problémák. A gaz egyszerűen feltörte az utat, miközben a városföldi kerékpárút teljesen új építésű kerékpárút, a hetényi kerékpárútnál több kilométeres kopóréteg-csere történt, illetve a katonatelepinél szakaszos felbontások és kopóréteg-csere valósult meg a kisebb beavatkozások mellet.

A katonatelepi kerékpárúton is feltörte a gaz az utat / Fotó: kecskeméti kerékpárosok

A kerékpárutak ezeken a helyeken is egyre keskenyednek a burkolatra ránövő gyom miatt, részben a karbantartás elmulasztása, részben a kivitelezési hiányosságok következtében. A Magyar Kerékpáros Klub kecskeméti területi szervezete aggasztónak látja azt a tényt, hogy az újonnan leaszfaltozott részek ilyen gyorsan tönkre mennek, néhol alig egy éves amortizációról beszélünk.

Nyolcvan millió forintos önkormányzati beruházásból újították fel a Vízmű utca és a Széles köz, hetényegyházi „S” kanyar között található kerékpárutat 2018-ban. A következő évben az aszfaltozási munkálatok a Széles köztől a 2014-ben megépített szakaszig folytatódtak.

A Hetényegyháza felé vezető alig két éves kerékpárúton máris megjelent a gaz / Fotó: kecskeméti kerékpárosok

A kecskeméti önkormányzat szerint nem kivitelezési hibáról van szó

A Petőfi Népe az ügyben megkereste az önkormányzatot, aki nevében Takács Valen­tina kommunikációs vezető elmondta, hogy tudnak a problémáról, majd kijelentette

ez nem kivitelezési hiba, hanem az a baj, hogy a gaz – különösen a rendkívül agresszív tarack – behatol a járda alá és feltöri, felnyomja. Az a megoldás született, hogy a kerékpárutak mellett gyomirtóznak egy védősávot, így a gaz gyökerei nem jutnak be az út alá. A munka már folyamatban van, de egy kis idő, amíg hat a gyomirtó, csak utána érdemes elvégezni a szükséges javításokat.

Gaz a Hetényegyháza felé vezető kerékpárúton / Fotó: kecskeméti kerékpárosok

A Hetényegyházára, Városföldre és Katonatelepre vezető utakon kívül hasonló növényzet problémákkal találkozni a Csalánosi út két szakaszán is, és számos más pár éves kerékpárútnál is. A kérdés itt is az, hogy mindent rá lehet fogni a járda alá benövő gazra, vagy felmerül a karbantartás elmaradása és a kivitelezési hiányosság.

Poll not found
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version