fbpx
-3.2 C
Kecskemét
2023. február 8., szerda

FRISS HÍREK

Ismét idős erdőt vágtak ki illegálisan Tiszaugnál védett állami területen

Augusztusban újabb illegális tarvágás történt Tiszaugnál védett, állami erdőterületen, melynek ismét egy közel 100 éves erdőrészlet esett áldozatul. A WWF Magyarország szerint  a jelenlegi szomorú példa is bizonyítja: amíg nem vizsgálják felül az árvízi védekezés és a nagyvízi mederkezelés módját, addig a jövőben is előfordulhatnak hasonló természetkárosítások, írja a WWF Magyarország.

A környezetvédő szervezet idén januárban már leleplezett egy hasonló illegális tarvágást ugyanebben az erdőben. A felháborodás nagy volt akkor, de a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal végül mindössze 187,5 ezer forint bírságot szabott ki az erdőt kivágó alvállalkozóra.

Ennek a jelek szerint semmiféle visszatartó ereje nem volt. Mondjuk miért is lenne, ha a WWF Magyarország szerint amúgy ennél egyetlen kivágott fekete nyárért többet adnak a piacon.

A WWF Magyarország szerint a januári vágás után augusztusban megint egy olyan területen történt fakitermelés, ahol a környezetvédelmi engedély szerint ez tilos.

“Nem csupán az idős fák, de védett növények és állatok sokasága pusztulhatott el” – írták.

“Ártéri erdeink kiterjedése a folyószabályozások előtti korhoz képest egy százalékára csökkent. A most elpusztított erdőrészlet 80-90 éves fekete nyárfáival az ilyen élőhelyek között is ritkaságnak számított.” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Hasonló cikkünk:  Egy mélykúti ház portáján hatalmas mesefigurák színesítik az adventi időszakot
Hasonló cikkünk:  Bács-Kiskunban 284 264 forint a nettó átlagkereset

“Láthatóan sem a környezetvédelmi engedély előírásai, sem a minimális összegű bírság nem képes megakadályozni a természetkárosítást. Természeti kincseink elherdálása azonban olyan, mintha Munkácsy-képeket árusítanánk ki anyagárban, tüzelőnek”

– mondta Kajner Péter, a WWF Magyarország Tisza programjának szakértője.

A WWF Magyarország szerint az ártéri erdők védelmében teljesen át kell dolgozni a magyar árvízvédelmi gyakorlatot, amely most alapvetően ártéri erdők kivágásával az árvizek gyorsabb levonulását akarja elérni.

Ehelyett szerintük olyan árvízi védekezésre van szükség, ami a vízparti élőhelyek megóvásával biztosít több teret a folyóknak a töltéseken belül és új, természetes élőhelyek kialakulását segíti a töltéseken kívül. “A természetközeli módszerekkel nem utolsó ártéri erdeinket sodornánk veszélybe, hanem új élőhelyeket hozhatnánk létre. Gazdálkodhatnánk végre a vízzel, ahelyett, hogy igyekszünk minél hamarabb kivezetni az országból, hiszen ennek kárát nemcsak a természet, de a kiszáradó mezőgazdasági területek is megszenvedik” – mondta Kajner Péter.

via: WWF Magyarország; 444.hu; sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikk

Engedély nélkül elpusztítottak egy védett ligeterdőt Tiszaugnál

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...