Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Pénz átcsoportosítás: a megyei jogú városokkal szemben előnyben a Fideszes megyei önkormányzatok

- Advertisement -

Tovább folyik az önkormányzatok kivéreztetése, pontosabban azoknak a kormányhoz való odakötése. A Modern Városok Programban már nem csak a megyei jogú városok, hanem a megyei önkormányzatok is támogathatók lesznek a jövőben.

MVP támogatás nyújtható a megyei önkormányzat részére, amely az a) pont szerinti megyei jogú város önkormányzatával azonos megyében található

– olvasható a Magyar Közlönyben.

A változtatás azt is jelenthetné, hogy bővül az a kör, akik pályázhatnak plusz központi forrásokra. Csakhogy a 2019-es őszi önkormányzati választásokon a megyei jogú városok mintegy felében a helyi polgárok ellenzéki polgármestereket választottak a Fidesz helyett. Ahogy Budapestet elvesztette a kormány, úgy több nagyobb magyar vidéki városban is megtört a Fidesz 2010 óta tartó domináns pozíciója.

Zöld: ellenzéki / Narancssárga: kormánypárti / Barna: független

Régóta nyílt titok, hogy az Orbán-kormány központosítást tervez az államigazgatásban, tovább vékonyítva az önkormányzatiságot, és minél több jogkört átcsoportosítva a központi kormányzathoz.

A kormány szabad kezet ad magának

A politikai változás egyúttal azt is maga után vonta, hogy a kormány nagyobb fokozatra kapcsolt a hazai önkormányzati rendszer centralizációjában, ami feladat és forráselvonást is takar. Csak az elmúlt hónapokban a koronavírus-járványra hivatkozva elvonták a gépjárműadó helyben maradó részét, ami ebben az évben Kecskeméten több mint 400 millió forint kiesést jelent. Megpántlikázták az iparűzési adót, amit például nem lehet bérfejlesztésre költeni. A szolidaritási adó is jelentősen megnő a jövő évtől, ami Kecskemétre nézve több mint 3 milliárd befizetési kötelezettséget jelenhet. Az ún. gödi-modell törvénybe iktatását követően pedig

a kormány kijelölhet olyan területeket egyes önkormányzatok területén, ahol cégek nagyértékű beruházásokat hajthatnak végre, miközben mentesülnek a helyi szabályok alól, adókat pedig nem az adott település kasszájába, hanem a megyei önkormányzatnak fizetnek.

A döntéshozók tehát teljes mértékben figyelmen kívül hagyhatják az adott környék lakosságának vagy a tágabb közösségnek az érdekeit, véleményét, preferenciáit egy beruházással kapcsolatban, miközben az adószedés jogát (például Göd ellenzéki vezetésű) a megyei önkormányzat (az összes megye Fideszes vezetésű) kapja meg.

A Modern Városok Program 2015. március 25-én indult Sopronban és 2017. május 26-án zárult Hódmezővásárhelyen. Ez az időszak a miniszterelnök országjáró turnéját jelentette, melynek során a polgármesterekkel találkozva fejlesztési kosarakban állapodott meg a megyei jogú városokkal. 23 megyei jogú várossal mintegy 270 beruházás végrehajtásában állapodtak meg, ami legalább 4000 milliárd forintba kerül majd. Érdemes látni, hogy a közút- és vasútfejlesztések több, mint 2000 milliárd forintot tesznek ki, ezek mellett városi infrastruktúra-, sport-, kulturális és egyéb fejlesztések indulnak, melyeket a városok maguk valósítanak meg uniós és költségvetési támogatásokból.

A Modern Városok Program eredeti szabályainak mostani módosítása könnyedén belefér abba a képletbe, ahol a szubjektív kormánypárti politikai szempontok kerekednek felül a központi forráselosztáskor. 2017-ben, amikor a kormányfő az MVP keretében ugyanis 4000 milliárd forint értékben kötött megállapodást 23 megyei jogú várossal, akkor még – Szegedet leszámítva – mindegyik élén Fideszes polgármester ült. A 2019-es önkormányzati választás azonban jelentős fordulatot hozott, mert több megyei jogú város élére ellenzéki polgármestert választottak Szombathelytől Miskolcig. A megyei önkormányzatokban viszont mindenhol a Fidesz van többségben.

Halad az úthenger

Ha időben kicsit távolabb tekintünk, akkor az említett elvonások és változtatások illeszkednek a 2011 (új önkormányzati törvény) óta tartó folyamatba. Ennek eredményeként az energia-, a víz- és közcsatorna-ellátási, a hulladék- és a településgazdálkodási, közútfenntartási, valamint a helyi tömegközlekedési feladatok ellátásában az állami szerepvállalás meghatározóvá vált. (Hogy a minőség javult-e vagy sem, azt most az olvasó tapasztalatára bízzuk.) Jelentősen csökkent az önkormányzatok kötelező feladata és bevétele is. 2013-tól elvették az alap- és középfokú oktatást, ugyancsak átkerültek az egészségügyi szakellátó intézmények, azaz a kórházak valamint az integrált járóbetegszakellátást nyújtó intézmények. A személyi jövedelemadó helyben maradó részét az Orbán-kormány 2013-ban vonta el.

Bizonytalan lábakon áll az iparűzési adó is, amit egyszer már megakart kurtítani az Orbán-kormány. (Akkor a Fideszes polgármesterek is ellenálltak.) Ez ugyanis az egyik legfontosabb adóbevétele az iparral rendelkező városoknak. Ebből működik a város, ebből biztosítják a szolgáltatásokat, látják el az üzemeltetési feladatokat és ebből igyekszenek fejleszteni a településeket. Az iparűzési adó megszüntetése vagy annak megsarcolása az önkormányzatiság végét jelenti, mert helyi bevételek és saját forrás nélkül nincs miről dönteni sem.

 

Felemásan teljesülnek Orbán fejlesztései, amit Kecskemétnek ígért – kimutatás a Modern Városok Programjáról

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version