fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Furcsaságok a város új honlapja körül

- Advertisement -

2020 augusztusának közepén mutatták be a város új honlapját. Ennek elkészítésére 2018 decemberében kötöttek szerződést a Geszti Péter és felesége nevével fémjelzett céggel, a Grund Kommunikációs Kft.-vel. Ez a csapat szülte korábban a poligon kecskét, és a hármas tagolású kommunikációs mondatokat, mint például a Jövő.Menő.Kecskemét reklámszöveget.

Szóval a Grundot kérték fel az új városi honlap létrehozásával a tervezéstől, a grafikai megoldásokon át, a programozáson keresztül a felület kialakításáig. Beleértve azt is, hogy hogyan lehessen ide cikkeket feltölteni, hogyan legyen az adatvédelmi szabályoknak megfelelő, és még hírlevelet is tudjon küldeni. Vagyis teljesen új ruhát kellett szabniuk a honlapnak. A szerződést 2019. február 28-ig kötötték, és a dátum után a teljesítmény igazolása után jár a cégnek a teljes vállalkozói díj második fele is, 1.905.000 forint. Az első ekkora részt a dokumentum szerint már a szerződéskötés hónapjában előlegként megkapták. Vagyis a teljes vállalkozói díj 3.810.000 forint. Ez áll a szerződésben.

Miért kellett csaknem két évet várni az új honlapra? 

Nem tudjuk mi történt, de tavaly február után nem élesedett a város új honlapja. Azt sem tudjuk miért, de közben, az eredeti szerződés határideje előtt három nappal módosítottak a szerződésen, és a februári dátumot kitolták április végére. De ezt csak onnan tudjuk, hogy Árgus Tamás magánszemély adatigényléssel élt a város új honlapjával kapcsolatban, és neki az eredeti szerződés mellé elküldték a módosítást is.

Lehetséges, hogy mi nem kaptunk meg minden szerződést?

És itt elérkeztünk oda, hogy bár azt írtuk minap, hogy most már minden szerződés a kezünkben van 2015-ig, most pedig azt kell írnunk, hogy a szerződés módosítását nekünk nem küldték meg, pedig mi fizettünk is a szerződésekért. Ez esetben felmerül a kérdés, hogy mi az, amit még nem kaptunk meg?

De mi történt tavaly április óta idén augusztus közepéig?

A dátumok fontosak, ezért újra nézzük csak. A módosított szerződés szerint tehát a Grunddal 2019. április 30-ig tartott az együttműködés a város új honlapjának elkészítése kapcsán. És a szerződés kitér arra is egy pontban, hogy a tervezés, a fejlesztés, a tesztelés és az élesítés idején is be kell tartani az adatvédelmi szabályokat, vagyis ebből is arra lehet következtetni, hogy elejétől a végéig a Grund volt megbízva a honlappal. De tavaly április 30. után sem lett új honlapja a városnak. De akkor mi történt csaknem másfél évig, amíg idén augusztus közepén élesítették és bemutatták az új honlapot? Ráadásul nyilvános tesztfelületként (az önkormányzati sajtó szerint), és úgy, hogy a Google találatokra kattintva nem is minden esetben adja ki a tartalmat a honlap.

Morzsákból tudunk csipegetni. Egyrészt nekünk az eredeti szerződés után semmilyen más szerződést nem küldött a hivatal ezzel kapcsolatban. Árgus Tamás még megkapta mellé ennek a módosítását, de semmi mást nem kapott ő sem. Honlap viszont lett. De vajon ki készítette végül el készre?

Legyünk jóhiszeműek, és tételezzük fel, hogy a KecsUP és Árgus Tamás együtt megkaptunk minden ezzel kapcsolatos szerződést. De ezek csak tavaly április végéig szóltak. És csakis a Grund a megbízott vállalkozó.

Akkor

  • vagy az van, hogy el is készült az új honlap a Grund által, de valamiért vártak 15 hónapot és csak utána mutatták be. Ez minimum érdekes lenne.
  • Vagy az van, hogy a Grund nem tudta, nem akarta, nem fejezhette be a honlapot. És azt másik cég véglegesítette, és ezzel ment el az a 15 hónap. Az új cég felkutatásával, a munka átvételével és folytatásával. De ez esetben kellene talán egy a Grundnak felmondó szerződésnek lenni azok között, amiket megkaptunk. Vagy újabb módosításnak a Grunddal a dátum újbóli kitolásáról. Esetleg egy teljesen új szerződésnek egy teljesen új vállalkozóval, amely végül készre formálta a honlapot. De ha így van, akkor hol vannak ezek a szerződések?
Hasonló cikkünk:  Független szerkesztőségek kiállása a megtámadott Átlátszó mellett

Tényleg nem a Grund, hanem más fejezte be?

Információnk szerint végül nem a Grund fejezte be a honlapot. Úgy tudjuk, több vállalkozó is szóba került, és, hogy mások is felbukkantak végül a projektben, arra utal az is, hogy a kecskemet.hu adminisztrációs felületén felbukkan egy olyan logó (powered by ViPCMS), amelynek gúglizása után a kecskeméti Virtulacom Szoftverház Kft.-hez jutottunk.

kecskemet.hu

Amely referenciái között sorolja fel például az önkormányzati hiros.hu honlapjának elkészítését is. Tehát jó eséllyel ez a cég fejezhette be a honlapot. Amire az is utal, hogy a hiros.hu és a kecskemet.hu admin felületének linkfelépítése megegyezik. A kettőt egymás alá tettük.

https://kecskemet.hu/admin.php?mod=adminCore%2FadminUser%2Flogin
         https://hiros.hu/admin.php?mod=adminCore%2FadminUser%2Flogin

 

És mivel a Grunddal kötött szerződés az admin felületre is kitér, vajon miért lenne ezen egy kecskeméti cég hirdetése, ha a Grund csinálta volna a felületet?

De ha így van, akkor mi lett a Grunddal? Megkapta az előleget, és ameddig eljutott, ez lett a fizetsége? Netán kötbért kellett fizetnie az önkormányzat mint megrendelő felé?

Természetesen megkeressük az érintetteket, és ha nyilatkoznak nekünk, akkor teljes lehet a kép.

Korábban 12 évig egy kézben volt a város díjnyertes honlapja

A mostanit megelőző honlapot a KecsUP előző kiadója, az AB Holding Kft. kecskeméti weboldal készítő cég készítette és üzemeltette. 2005-ben kapott rá megbízást, az együttműködés 2017-ig tartott. A cég Facebook oldalán akkoriban így „búcsúztatta” a közös munkát:

„A munka közben 3-szor nyerte el a weboldal az év honlapja címet és sok szakmai díjat is kaptak a városvezetők a weboldal információtartalmának és elérhetőségének köszönhetően. A közös munka 2017-ben megszűnt, ma pedig a domain is új szolgáltatóhoz került” – írta a cég 2018 január 12-én.

Facebook/AB Holding Kft.

Ki találta ki a poligon kecskét?

Ha már a Grundról írunk, akkor muszáj megemlítenünk egy másik szerződést, amelyet még 2017-ben kötött a céggel az önkormányzat, többek között kommunikációs feladatokról és arculati elemekről. Ennek a részeként készült el a poligon kecske is. Amely, kutakodva az interneten, nem tűnik túl eredetinek. Mi nem állítjuk, hogy nem a Grund fejlesztése lenne ez az arculat, csupán nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy igen sok hasonló tervezést találtunk egy rövig keresgélés után.

hiros7.hu

https://creativemarket.com/

A városi cégek által is hazsnálható arculat, és annak elemei, mint például a kecske, kísértetiesen hasonlít némely megvásárolható munkára, ez itt fentebb például kiterjedt reklámozási feladatokhoz mintegy 80 ezer forintért megvásárolható. És ha egy ilyesmit vásárolt meg a Grund a kecske alapjaként, annak az ára még benne sincs ráadásul abban a bruttó több, mint 10 millió forintban, amit az önkormányzat ebben a szerződésben aláírt.

Okuda San Miguel szobrász is hasonló poligon alkotásokról ismert. Például neki is van egy ilyen állata:

collater.al

Ki találta ki a Jövő.Menő.Kecskemét hármas tagolású szlogent?

Libor Zoltán, aki a Facebook profilja szerint az önkormányzatnál dolgozik, 2018 júliusában, ha nem is állította, hogy ő az ötletgazda, de azt sugallta, hogy van/lehet némi köze a fenti szlogenhez. Azt írja, hogy volt egy ötletelés, és azon ő a végül megalkotott Jövő.Menő.Kecskeméthez nagyon hasonló ötletekkel állt elő. Az egyik az volt, hogy Kecskemét, a menő jövő. Egy másik ennek egy variánsa: Kecskemét. A jövő menő. A poszt végén arra utal, hogy örül, hogy egy harmadik változat végül az utcán jön vele szemben.

Facebook/Libor Zoltán

A cikkben említett két szerződés szerint a feladatok és az összegek öszefoglalva:

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...