fbpx
2.3 C
Kecskemét
2024. március 19., kedd

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Nem akarják az izsákiak, hogy hulladéklerakóvá váljon a városuk

- Advertisement -
A fokozottan védett Kolon-tó közelében elterülő hulladéklerakó bővítésének a terve hónapok óta tartja izgalomban az izsákiakat, ami ellen Varga István független képviselő petíciót indított és 1100 aláírást össze is gyűjtöttek. Ez azzal van összefüggésben, hogy a tervek szerint a jelenlegi 24 helyett, több mint 60 településről szállítanák a hulladékot az izsáki szeméttelepre. Az ártalmatlanítani kívánt hulladék mennyisége évente 57.000 tonna lenne az előzetes vizsgálati dokumentáció alapján.
A település testülete minap rendkívüli ülést tartott, mert a beruházással kapcsolatban október 29-ig fordulhatnak érdemi észrevétellel a hatósághoz. Az ülésen a fideszes Mondok József polgármester előterjesztését és az ellenzéki független képviselők módosító javaslatát vitatták meg.

Mondok József félhivatalos információi alapján a kormány az országban 10 nagy szemétégető erőművet tervez létrehozni

Mondok József elmondta az izsáki önkormányzat által közzé tett felvételen, hogy felkereste a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóját, aki azt mondta neki, hogy elfogadják a tervezett hulladéklerakó bővítését, mert az nem természetvédelmi területen fekszik. A polgármester beszélt a rekultiváció fontosságáról, hogy teljes földtakarást írnak elő. És többször arról az egy órás ülésen, hogy a hulladéklerakó kérdése olyan szakmai kérdés, amiben a hatóságokra, a jogszabályokra és az érintett szakemberekre lehet támaszkodni, mert igazán csak itt értenek hozzá.
Mondok József azt az állítólagos kormányzati tervet is felvázolta, hogy az országban 10 helyen terveznek égető erőművet létesíteni, ahol hőenergiát állítanának elő. Ezek a telepek pedig a MOL Rt. kezelésében működnének.
A kormányzati terv kapcsán Góhér Zoltán független képviselő a dunaújvárosi égető példájára hívta fel a figyelmet, és intett óva, ahová többek között Németországból szállítják a szemetet.

A független képviselők szerint a polgármester általánosságokról beszél, ami nem fejezi ki világosan, hogy az izsákiak nem akarnak több mint 60 településről ide hordott szemetet

A polgármester által jegyzett határozati javaslat
„észrevételként jelzi, hogy Izsák Város Önkormányzata a zöldhulladék helyben történő kezelésének megoldása érdekében komposztáló létesítmény, valamint a hasznosítható anyagok mennyiségének növelése, ártalmatlanításra ítélt hulladék mennyiségének csökkentése céljából települési szilárd hulladék válogatását végző válogatóüzem építését támogatja, az eddigi településeken felüli további települések hulladéklerakását Izsák Város Önkormányzata nem támogatja.”
A független képviselők (Gohér Zoltán, Rácz Sándor, Varga István és Végh Tamás) ezt egyfelől azért nem tartották elegendőnek, mert az észrevételek nem kerültek pontosan megfogalmazásra . Ezért felsorolták azon jelenlegi 24 környékbeli település nevét, ahonnan most is ideszállítják a szemetet, amit azzal egészítettek ki, hogy csakis zöldhulladék komposztáló, valamint inert hulladék feldolgozó létesítmény kialakítását engedélyezzék.
A függetlenek legfőbb kifogása viszont az volt, hogy a jelenlegi hulladéklerakó most sem felel meg számos környezetvédelmi előírásnak, mert szerintük:
gond van a csurgalékvíz elvezetéssel és a hulladéklerakóban képződő depóniagázzal, amit a szél a város felé visz. 2018-ig be kellett volna már fogni ezt a gázt. Több helyen sérült a szigetelőanyag, ami a talajvíz elszennyezését gátolná meg. És végeredményben nincs arra kellő biztosíték, hogy Izsák ne váljon egy hatalmas szemétlerakattá.
A függetlenek ezért azt javasolták, hogy az izsáki önkormányzat ne járuljon hozzá a hulladéklerakó bővítéséhez:
„Izsák Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nem járul hozzá a város határában újabb hulladéklerakat, illetve a DTkH Nonprofit Kft és cégcsoportja szolgáltatásához tartozó bármilyen létesítmény kialakításához, amíg a DTkH kezelésében levő, a Vadas dűlő 0394/6 hrsz. alatti ingatlanon meglévő létesítmény az érvényes egységes környezethasználati engedélyében szereplő előírásoknak, különös tekintettel a depóniagáz kezelő létesítmény beüzemelésére és a csurgalék víz biztonságos kezelésére, maradéktalanul meg nem felel.”
A vita egy pontján Rácz Sándor azt kérdezte Mondok Józseftől, hogy „miért kell azt elfogadnunk”, hogy Izsákon bővítenék a hulladéklerakót? Mondok a kérdésre kérdéssel reagált, hogy „mit tehetünk?” Majd úgy folytatta, hogy „kinyilvánítjuk a véleményünket, amit elküldünk és az idevonatkozó törvényeknek megfelelően a hozzáértő szakemberek döntenek”.
„Ebben nem tudok mit mondani, és nem is szeretném befolyásolni semmilyen vonatkozásban. Az izsáki embereknek valahol kényelmes volt az, hogy a hulladékot nem kellett Kecskeméten keresztül átszállítani a 44-es út mellett lévő hulladéklerakóba.”
– mondta a polgármester.
A javaslatokról név szerinti szavazást kértek a független képviselők. A fidesz által benyújtott javaslatot 5-en (Mondok József, Rézműves Mihály, Szabó József, dr. Bozóky Imre, Tetézi Attila), a függetlenekét 4-en (Rácz Sándor, Góhér Zoltán, Varga István és Végh Tamás) támogatták, így az izsáki önkormányzat a hatóságnak egy jóval általánosabb észrevételt küld el.

Kapcsolódó írásunk

Évente 57 ezer tonna szemét érkezhet Izsákra 67 településről. A terület fokozottan érzékeny jellegét is megemlíti a beruházó

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Épületeket és hatalmas parkolót akarnak a kínaiak Szegeden, kis Grófó okítja a szolnokiakat, Vas megyében bujkál Varga Judit és új párja

Baj van az ikonikus, felújított miskolci tévétoronnyal, fél óra alatt két pert nyertek a debreceni pedagógusok. Debrecen után Sopronban...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...