Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Vajon lemond-e Gaál József, ha Parragh ötlete az iparűzési adóról megvalósul?

- Advertisement -

Alaposan borzolja a kedélyeket bizonyára nem kevés polgármesteri hivatalban Parragh László bejelentése, ami a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata a kormány felé.

A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – szólt a hír nem olyan régen.

Pluszban még az is jött az ötlet mellé, hogy pl. az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó befagyasztását is szükségesnek tartaná a kamara, hogy az iparűzési adó kiesését nehogy más adónemek emelésével pótolják az önkormányzatok.

Ellehetetlenülnének az önkormányzatok?

Az ellenzék az önkormányzatok kifosztásáról beszél, de néhány fideszes polgármester is felemelte a szavát. Megszólalt Kecskemét polgármestere is a HVG megkeresésére.

A városvezető válaszában azt írta, hogy a helyi iparűzési adó százalékos arányban viszonylag kis költséget jelent a vállalkozásoknak. Ettől függetlenül a felfüggesztés nem igazán, de a hosszú távú átalakítás adhat némi segítséget a gazdasági szférának. „Egy ilyen változásnak viszont velejárója az önkormányzati költségvetések finanszírozásának átalakítása, tekintettel arra, hogy a befolyt helyi iparűzési adóból az önkormányzatok kötelező feladatokat finanszíroznak” – írja a HVG.

A lap hozzáteszi, hogy a polgármester szerint Kecskeméten a működési költségek felét teszi ki az iparűzési adó.

Ugyan megszólalt tehát Szemereyné Pataki Klaudia, de nem hallottunk tőle olyan nyilatkozatot, amelyben kemény szavakkal tiltakozna a tervezet ellen, és kéri a kormányt, hogy ne fogadják el ezt az ötletet.

Lehet így is

Párttársa, Székesfehérvár polgármestere megtette ezt. A fideszes Cser-Palkovics András azt üzente Parraghnak, hogy „ne tetézd, ne tetézd!”. Emellett még arra kérte a MKIK elnökét, hogy „hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket!”

Cser-Palkovics így fogalmaz:

„Mert az biztos, hogy a vállalkozásokon és azok munkavállalóin nem fog segíteni, ha a települések bezárják a bölcsődéket, óvodákat, színházakat, leállítják az autóbuszokat, megszűnik a helyi közösségi közlekedés, befagynak a helyi vállalkozóknak is munkát adó lokális fejlesztések, felújítások, nem szedik a szemetet, nem rendezik a közterületeket. Nem fogja segíteni a vállalkozásokat az sem, ha a települések leállítják az oktatási programjaikat, nem támogatják a kórházakat, az egyetemeket, a sportegyesületeket, megszüntetik a szociális támogatásokat, és a puszta felszínen maradás érdekében durván megadóztatják a magánszemélyeket, tehát a munkavállókat.
Tisztelt Kamarai Tagok, gazdasági szereplők! Az Önök elnökének iparűzési, önkormányzati adókra tett javaslata az általam fent leírtakat fogja jelenteni a települések döntő többségének életében.”

És még ezt is hozzátette:

„A Kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort, az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna mindazoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része, tehát gyakorlatilag az összes magyar polgárnak”

De vajon lemond-e Gaál József, ha megvalósul az ötlet?

Az ő szerepe azért érdekes ebben a történetben, mert Gaál ugyanazzal a fenékkel ül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségében, mint amelyikkel a megyei iparkamara elnöki székében és az egyik alpolgármesteri székben is. Vagyis ha úgy tetszik, elnökének javaslata alaposan megnehezítheti annak a kecskeméti önkormányzatnak is a dolgát, amelynek ő az egyik vezetője. Arról nem is beszélve, hogy ő is tulajdonosa (és ügyvezetője) annak a Szimikron Kft-nek, amely amúgy kedvezményezettje lenne Parragh javaslatának, vagyis nem kellene iparűzési adót fizetnie.
Kérdésünket ezért pontosítjuk: Lemond-e Gaál József az alpolgármesteri vagy a kamarai székről, ha megvalósul Parragh László és a kamara ötlete?
Gaál József egyébként univerzális szakember. Kecskemét alpolgármestere, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Szimikron Kft. tulajdonosa/ügyvezetője, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.
Az alpolgármesternek elküldtük kérdéseinket, ha válaszol, akkor azokat közöljük.
Poll not found

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version