Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Az elmúlt 10 év legkisebb mértékű minimálbér-emelkedése lehet a 2021-es

- Advertisement -
Kevés rá az esély, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai, idei utolsó ülésén egyezségre jutnak a szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről – értesült a képviseletektől a Magyar Nemzet.
A munkaadók 2021-től 3%-akkal emelnék a minimálbér összegét. Ennél magasabb emelésre csak akkor nyitottak, ha a kormány tovább csökkenti a szociális hozzájárulási adót (szocho).
A munkavállalói oldal ezzel szemben 6,5%-os béremelést szeretne elérni, korábban még 10%-os minimálbér-emelés volt a céljuk, de már ők is elmozdultak az eredeti álláspontjukról – írja a szakszervezetek.hu.

A kormány nem segíti a megegyezést adócsökkentéssel

A kormány a kommunikációjában előszeretettel hangoztatja az adócsökkentés szlogent, ugyanakkor a munkáltatói járulék további csökkentése nincs napirenden.

A 2016-ban kötött, hat évre szóló bérmegállapodásban foglalt képlet alapján a munkaadók terhének januári csökkentésére nincs lehetőség,

júliustól pedig abban az esetben csökkenhet, ha a reálbérek ismét érdemben emelkednek
– olvasható a kormánypárti Magyar Nemzetben.

A szakszervezeti oldal elfogadhatatlannak tartja a munkáltatók ajánlatát

Amit azzal indokolnak, hogy a vállalkozások több ezer milliárd forint támogatást kaptak az elmúlt években. Ráadásul a versenyszférában idén nem kötöttek ötszázalékos emelésnél alacsonyabb mértékről bérmegállapodást a képviseletek a foglalkoztatókkal.
Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a fogyasztói kosaruk más a minimálbéren élőknek, vagyis magasabb emelés kell annál, mint amit a munkáltatók ajánlanak. „A 3%-os emeléssel elindulna az elszegényedésük a minimálbéren élőknek” – mondta Palkovics.

Az mindenestere biztos, hogy ha valóban 3 százalékban állapodnak meg a felek, akkor az elmúlt 10 év legkisebb mértékű minimálbér-emelkedése lehet a 2021-es.

Mint az a KSH adatsorán is látszik, a legközelebb a 3 százalékhoz a 2014-es és 2015-ös emelés áll, ám még ezek is végül felkúsztak 3,5 százalékra. A NER alatt a legnagyobb mértékű emelés 2012-ben volt, ami azzal függött össze, hogy a bruttó átlagkeresetnek akkor mindössze 36,6 százalékát tette ki a legkisebb fizetés (tavaly ez a szám 40,5 százalék volt).

 

A NER alatt a legnagyobb mértékű emelés 2012-ben volt / Fotó: merce.hu

A magyar minimálbér nemzetközi összehasonlításban egyre gyatrábban szerepel: a román bruttó minimálbér idén szeptemberben kevéssel ugyan, de már megelőzte a magyart, így európai összehasonlításban a magyar minimálbér a harmadik legkisebb, aminél előnytelenebb helyen még nem szerepelt Magyarország. Nálunk jelenleg csak a lettek és a bolgárok  kapnak kevesebb minimálbért euróban számolva.
A karácsony előtti euró-árfolyamok szerint:
– a magyar minimálbér 447 euró,
– a román 467,6,
– a szlovák 623,
– a lengyel pedig 625 euró.
A minimálbér már csak azért is többet árul el a magyar fizetésekről, mint az átlagbér, mivel utóbbit a kisebbség fizetései, mint a havi milliós bérezésű állami cégvezető vagy Mészáros Lőrinc fizetései könnyen fel tudják húzni.

 

- Advertisement -
Exit mobile version