fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

Lesz Kecskeméten repülőnap, de sok a bizonytalanság

Gripen-pilóták amerikai vagy olasz képzése a kanadai után, a 14-18 éveseknek az MHSZ-hez hasonló lehetőség nyitna kaput. Jönnek az Orosz Lovagok!

„A járványhelyzet miatt érthetően sok a bizonytalanság. Terveink szerint augusztus 28-29-én tartjuk Kecskeméten a következő nemzetközi repülőnapot, amely egyben haditechnikai bemutató is lesz, tehát a légierő mellett mások is képviseltetik magukat” – nyilatkozta a honvédelem.hu portálnak Kilián Nándor, a légierő főszemlélője.

A vezérőrnagy az utánpótlás toborzásának lehetőségeként beszélt a repülőnapról.

A légierő a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően „régen várt fejlesztési pályára állt”, mert a katonai felső vezetésnek és a politikai vezetésnek mindenképpen meg kellett hoznia a döntéseket. „Végre összeállt az a több lábon álló rendszer, amely lehetővé tette és teszi a fejlesztéseket. Ennek üteme szerencsére elég gyors. Olyannyira, hogy manapság – és talán az elkövetkezendő néhány évben is – az egyik legnagyobb kihívás, hogy a beszerzett technikai eszközöket ne csak szimplán fel tudjuk tölteni személyi állománnyal” – mondta a főszemlélő, jelezve, a fiatalok megszólítása a legfontosabb feladat.

Az utánpótlással kapcsolatban Kilián elmondta: „fel fogjuk eleveníteni a régi MHSZ-es elveket egyes reptereken, amelyeket annak idején bizony a pilótaképzés bázisának tekintettünk.

 Annak idején a 14–18 éves fiataloknak nem túl nagy anyagi ráfordítással nyílt lehetőségük repülni. Ezt a kaput újra ki kell nyitnunk, és erre nézve is rendelkezünk előzetes tervekkel.”

Hasonló cikkünk:  Négy év három hónapot kapott a vadász, aki le akarta lőni az exét egy kecskeméti áruházban
Hasonló cikkünk:  Rakjuk össze együtt Magyarország légszennyezettségi térképét

A Gripen-pilóták képzését eddig a kanadai NFTC-programban oldották meg, az idei lesz az utolsó év, hogy a leendő repülőgépvezetők odakerülhetnek. A jövőben az olasz és az amerikai képzés jöhet szóba, amelyek hozzák azt a magas színvonalú képzést, amit az NFTC-program biztosított a Magyar Honvédségnek. „Ezen szint alá egyszerűen nem mehetünk” – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

A repülőnapról elmondta, hogy már gőzerővel folyik a szervezés. „Túl sok konkrétumról nem tudok még beszámolni, ám néhány ország már biztosan visszajelzett. Ezek alapján az Egyesült Államokból is várható olyan repülőeszközök érkezése, amelyeket még sosem láthatott hazánkban az érdeklődő közönség. SZU-35-ös repülőgépeikkel majdnem biztosan bemutatót tartanak az Orosz Lovagok (Russzkije Vityazi), de természetesen más kötelékeket is meghívtunk.”

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...