fbpx
10.9 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Lesz Kecskeméten repülőnap, de sok a bizonytalanság

- Advertisement -

Gripen-pilóták amerikai vagy olasz képzése a kanadai után, a 14-18 éveseknek az MHSZ-hez hasonló lehetőség nyitna kaput. Jönnek az Orosz Lovagok!

„A járványhelyzet miatt érthetően sok a bizonytalanság. Terveink szerint augusztus 28-29-én tartjuk Kecskeméten a következő nemzetközi repülőnapot, amely egyben haditechnikai bemutató is lesz, tehát a légierő mellett mások is képviseltetik magukat” – nyilatkozta a honvédelem.hu portálnak Kilián Nándor, a légierő főszemlélője.

A vezérőrnagy az utánpótlás toborzásának lehetőségeként beszélt a repülőnapról.

A légierő a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően „régen várt fejlesztési pályára állt”, mert a katonai felső vezetésnek és a politikai vezetésnek mindenképpen meg kellett hoznia a döntéseket. „Végre összeállt az a több lábon álló rendszer, amely lehetővé tette és teszi a fejlesztéseket. Ennek üteme szerencsére elég gyors. Olyannyira, hogy manapság – és talán az elkövetkezendő néhány évben is – az egyik legnagyobb kihívás, hogy a beszerzett technikai eszközöket ne csak szimplán fel tudjuk tölteni személyi állománnyal” – mondta a főszemlélő, jelezve, a fiatalok megszólítása a legfontosabb feladat.

Az utánpótlással kapcsolatban Kilián elmondta: „fel fogjuk eleveníteni a régi MHSZ-es elveket egyes reptereken, amelyeket annak idején bizony a pilótaképzés bázisának tekintettünk.

A Gripen-pilóták képzését eddig a kanadai NFTC-programban oldották meg, az idei lesz az utolsó év, hogy a leendő repülőgépvezetők odakerülhetnek. A jövőben az olasz és az amerikai képzés jöhet szóba, amelyek hozzák azt a magas színvonalú képzést, amit az NFTC-program biztosított a Magyar Honvédségnek. „Ezen szint alá egyszerűen nem mehetünk” – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

A repülőnapról elmondta, hogy már gőzerővel folyik a szervezés. „Túl sok konkrétumról nem tudok még beszámolni, ám néhány ország már biztosan visszajelzett. Ezek alapján az Egyesült Államokból is várható olyan repülőeszközök érkezése, amelyeket még sosem láthatott hazánkban az érdeklődő közönség. SZU-35-ös repülőgépeikkel majdnem biztosan bemutatót tartanak az Orosz Lovagok (Russzkije Vityazi), de természetesen más kötelékeket is meghívtunk.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...