fbpx
12.9 C
Kecskemét
2024. február 27., kedd

FRISS HÍREK

Dilemma elé kerülhetnek a magánellátásba is járó betegek

- Advertisement -

Márciustól nem mehet ugyanahhoz az orvoshoz a beteg magán- és közellátásba. Kivételek vannak, a november közepe előtt megkezdett kezelésekre ez nem vonatkozik.

Hétfőtől – elméletben legalábbis – szétválik a magán- és közellátás: a március 1-től az orvos nem kezelheti betegét ugyanazzal a problémával a magán- és közellátásban.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján az általános gyakorlat az lesz, hogy a magánrendelőben elvégzett vizsgálat után az orvos nem mondhatja a páciensnek, hogy menjen be hozzá másnap a kórházba, kiír neki nagylabort, CT-t, vagy esetleg majd ott megműti – magyarázta a törvény benyújtása idején a hvg.hu-nak egy névtelenséget kérő egészségügyi szakértő. Ugyanígy, az állami kórházban műtött betegét sem rendelheti be magánrendelésre kontrollra.

A kormány azt ígérte, hogy bizonyos szakmákra – így a szülész-nőgyógyászokra – kivétel vonatkozik majd, azonban a részleteket tisztázó rendelet még mindig nem jelent meg.

A törvény alapján a tiltás csak az új betegekre vonatkozik. A Magyar Orvosi Kamara korábban levélben kérdezett rá az Országos Kórház Főigazgatóságnál a részletekre. A válasz szerint az összeférhetetlenségi szabályokat március 1-ig nem alkalmazzák, és

azokra, akik 2020. november 18. előtt kezdték meg a beteg kezelését nem vonatkozik a szabály március 1. után sem.

Az átmeneti időszakban, 2020. november 18. és 2021. február 28. között az egészségügyi dolgozó elláthatja a beteget azonos betegséggel mind magán-, mind közfinanszírozott ellátás keretében, azonban ha a kezelést magánellátás keretében 2020. november 18. után kezdte meg, akkor 2021. március 1-től közfinanszírozott ellátás keretében már nem kezelheti ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel.

Hasonló cikkünk:  A kórházak már nem alkalmazhatnak bérnővéreket, a betegellátás látja a kárát

A levélben azért a novemberi dátum a határ, mert a törvény akkor lépett hatályba. Az átfedést könnyű ellenőrizni, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe felkerül az összes vizsgálat és beutaló.

HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...