Nagy Blanka hallgató pert indít az SZTE modellváltó szenátusi ülésének döntése ellen

- Advertisement -
Közigazgatási pert indít az SZTE modellváltó szenátusi ülésének döntése ellen Nagy Blanka szegedi politológus hallgató, mert szerinte számos ponton megsértették a Szenátus Szervezeti és Működési Szabályzatát, így érvénytelen a január végén született határozat. A szegedi egyetemista, azt szeretné, ha a szenátus újra összeülne és újra szavaznának, de ezúttal szabályos módon, nyilatkozta a Szeged Televíziónak.

Mint azt portálunk is megírta a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetben rekord gyorsasággal, széles társadalmi vita nélkül veri át a Fidesz-kormány a vidéki tudományegyetemek privatizációját.
A szegedi egyetem szenátusa 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett döntött arról három és fél órás vita után, hogy kikerüljenek az állami fenntartásból. Ez azt jelenti, hogy egyszerű többséggel határoztak az egyetem jövőjét alapvetően meghatározó átalakulásról – ennél jóval kisebb jelentőségű ügyekről is kétharmados, minősített többség kell általában. Most nem kellett.
Figyelemre méltó az is, ahogy egyesek a szenátusi szavazáson semmibe vették saját karuk előzetes döntését.  A szenátusi döntés előtt előzetesen öt kar is – az ÁJK, a BTK, a GTK, a TTK és a JGYPK – tanácsi ülésen megtárgyalta a modellváltás kérdését, amit akkor ott elutasítottak.
Voltak olyan szenátorok, akik ezt komolyan vették és képviselték a kari tanácsok döntését, mint például a jogi kar esetében is történt. És volt olyan, például a szegedi Fideszben politizáló, ott alelnöki szerepet is betöltő Pál József, aki arra használta fel a felszólalását, hogy arról győzködte a szenátusi ülés résztvevőit, nincs semmi értelme a kötött mandátumnak, szavazzon mindenki úgy, ahogy akar. Pál József és Hajdú József szenátorok, akik mindketten annak ellenére szavazták meg a modellváltást, hogy arra felhatalmazta volna őket saját karuk, azóta lemondtak szenátori tisztségükről.
Nagy Blanka egyébként ismert lehet a politikát figyelők körében. Még 18 évesen lett ismert, amikor a rabszolgatörvény elleni kecskeméti tüntetésen Áder János köztársasági elnöknek kemény szavakkal üzent, és ezután össztüzet zúdított rá a kormányközeli média. Az aktivista a 2019-es önkormányzati választáson összellenzéki jelöltként indult Kiskunfélegyházán, de nem jutott mandátumhoz. Nagy ezután a Momentumban kezdett el politizálni, de onnan tavaly ősszel kilépett, mert a hírek szerint nem lehetett a párt jelöltje a 2022-es országgyűlési választáson. Nagy Blanka az érettségi után a Szegedi Tudományegyetem hallgatója lett, ahol most politológiát hallgat.
- Advertisement -
Exit mobile version