Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Ígéretek és cáfolatok a kínai vakcinával kapcsolatban

- Advertisement -

Hamarosan nagy mennyiségben érkezik kínai Sinopharm-vakcina Magyarországra, és arra bátorítják a háziorvosokat, hogy kezdjék el rá a toborzást.

A 24.hu birtokába jutott a budapesti praxisoknak kiküldött levél, amelyen Mészár Erika, a fővárosi kormányhivatal főigazgatója szerepel aláíróként. Ez pedig – az orvosok értelmezése szerint is – egyfajta fejpénzt ígér a kínai oltóanyag beadásáért.

Kérdésre, hogy miért ajánlottak „fejpénzt” a kínai vakcináért, és mekkora díjazást várhatnak az orvosok egy-egy oltásért, a kormányhivatal nem válaszolt. Válaszolt viszont az Operatív Törzs. Azt írták:

Nincs olyan, hogy Sinopharm fejpénz.

Annyit fűztek hozzá, hogy valószínűleg a vakcinák típusától független, hétvégi és munkaszüneti napra eső oltásokért járó kiegészítő díjazásra vonatkozhatott.

Csakhogy a Sinopharm-vakcinák beadására kijelölt oltónapok nem hétvégére esnek, ráadásul a kormányhivatal levelében darabszám utáni díjazásról van szó. Így az országos internetes portál továbbra is várja a konkrét válaszokat az ügyben.

Felpörgetnék az oltásokat

A kormányhivatal leveléről ugyancsak beszámoló Telex két másik dokumentumhoz is hozzájutott: az egyikben György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt írja, hogy az április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén nagyobb mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezik, ezért a rendelkezésre álló oltóanyagok mielőbbi eloltása érdekében április 26-tól 30-áig, valamint május 3-ától május 5-éig tömeges oltási szakaszt vezetnek be, vagyis az ország teljes oltási kapacitását bevonják a vakcinálási folyamatba. Május 1-jét és 2-át az országos tiszti főorvos már korábban kijelölte tömeges oltási napnak a háziorvosoknak küldött tájékoztatás szerint.

Egy másik, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által küldött levél további részleteket árul el az oltási program felpörgetéséről. Eszerint a háziorvosok már kedden megkapták az oltási folyamatba bevonható regisztrált személyek legújabb listáját, de egy új korcsoportos bontásban: a regisztrált 45 évesnél idősebbek szerepelnek benne. A NEAK azt írja az orvosoknak, hogy „ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie, de ha már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.”

Emellett arra kérik a háziorvosokat, hogy lehetőség szerint keressék meg a listán nem szereplő, azaz oltásra nem regisztrált pácienseiket, és javasolják nekik, hogy regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltás felvétele érdekében.

Arab kutatás a Sinopharm hatékonyságáról

Az Al Arabiya English beszámolója szerint az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban készült egy kutatás arra vonatkozóan, hogy milyen hatásos a kínai Sinopharm vakcina, amivel itthon is oltanak. Bár tudományos publikációt nem találni mellé, ami alátámasztaná az állításokat, az Abu-Dzabi Médiairoda jelentése szerint senki nem halt meg, aki megkapta a Sinopharm mindkét adagját, a vakcina pedig 93 százalékban hatékony a kórházba kerülés ellen, és 95 százalékban csökkenti az intenzív kezelés kockázatát.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version