fbpx

FRISS HÍREK

Választókerületünkben is megalakította az ellenzék a Helyi Előválasztási Bizottságot

- Advertisement -

Mint ismeretes, a hat ellenzéki párt egy előválasztáson fogja eldönteni, hogy választókerületenként ki legyen az ellenzék közös képviselőjelöltje a Fidesszel szemben, illetve ki legyen Orbán Viktor kihívója a miniszterelnöki tisztségért. Ahogy arról az országos sajtó is beszámolt, elkészült az előválasztás menetrendje, amely szerint múlt hét végéig kellett megalakulniuk a helyi előválasztási bizottságoknak mind a 106 egyéni választókerületben. Értesüléseink szerint ez a mi választókerületünkben is megtörtént.

Az előválasztás menetrendjéről a portál azt írja: július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését. Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit, amelyeket szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a megfelelő számú ajánló aláírásokkal. Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltet, illetve lehet voksolni a miniszterelnökjelöltekre is. Aki a képviselőjelöltjelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés.

Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik október 4. és 10. között.

A hatpárti ellenzéki összefogás döntése értelmében az Országos Előválasztási Bizottság mellett mind a 106 egyéni választókerületben létrehozzák a Helyi Előválasztási Bizottságokat (HEVB), amelyekbe – az OEVB-hez hasonlatosan – mind a hat párt delegál egy-egy tagot. Az Országos Előválasztási Bizottságban (OEVB) az együttműködésben résztvevő pártok képviseltetik magukat, a delegálták: Sebián-Petrovszki László (DK), Szabó Gábor (Jobbik), Hanák Gábor (LMP), Molnár Zsolt (MSZP), Hajnal Miklós (Momen-tum), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd).

A hatpárti ellenzéki összefogás egy előválasztási etikai kódexet is elfogadott, ami alapján kampányolni fognak az együttműködésben részt vevő pártok. A dokumentumban többek között rögzítették, hogy a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak, továbbá az ellenzéki pártok az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.

A Heti Hírek információi szerint az országos menetrendhez igazodva a Pest megyei 12. szá-mú választókerületben is (Cegléd, Nagykőrös, Abony, Csemő, Újszilvás, Törtel, Jászkarajenő, Kocsér, Nyársapát, Kőröstetétlen) a kijelölt határidőig megalakult a Helyi Előválasztási Bizottság. Tagjai: Kollár Sándor (DK), Oláh József (Jobbik), Földi Áron (LMP), László Ferenc (MSZP), Szováti Árpád (Momentum), Burai János (Párbeszéd). Lapunk úgy tudja, hogy a bizottság már ülésezett és több fontos döntést is hozott az előválasztás helyi lebonyolításával kapcsolatban.

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...