fbpx
26.8 C
Kecskemét
2021. augusztus 2., hétfő
KecsUPElőválasztás 2021Publicus felmérés: Karácsony és Dobrev elhúzott a többi miniszterelnök-jelölttől

FRISS HÍREK

Publicus felmérés: Karácsony és Dobrev elhúzott a többi miniszterelnök-jelölttől

Zárul a két legnépszerűbb kormányfő-jelölt közti olló, Karácsony Gergely az egy hónappal ezelőtti ötszázalékos előnyhöz képest már csak két százalékponttal előzi Dobrev Klárát, ami hibahatáron belül van – derül ki a Publicus Intézet Népszava számára, május 18-a és 21-e között készített felméréséből (ekkor Pálinkás József még nem volt versenyben).

A kérdésre, hogy kire szavazna egy előválasztáson, a főpolgármester 26, a DK EP-képviselője pedig 24 százalékot ért el, míg a más kutatóknál jobban szereplő Jakab Péter a Publicus mérésében 11 százalékon áll. Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András kedveltsége lényegében a felére zsugorodott: most az összes megkérdezett 7 százaléka mondta azt, hogy az előbbire voksolna, és mindösszesen egy százalék szavazna a Momentum elnökére.

A kinek van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét kérdésre adott válaszok alapján már jóval nagyobb Karácsony fölénye, 22 százalékon állva vezet Dobrev (13%), Jakab (7%) és Márki-Zay (2%) előtt. A Jobbik elnökének esetleges első forduló utáni kiválásával a főpolgármester malmára hajthatja a vizet az is, hogy a jobbikos szavazók erre a kérdésre gyakorlatilag csak Jakabot (58 százalék) és Karácsonyt (23 százalék) nevezték meg (19 százalék vagy nem válaszolt, vagy nem tudta a választ).

A Publicus megmérte a pártpreferenciákat is, eszerint a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 2 százalékpontot esett egy hónap alatt, a DK és a Momentum pedig 1-1 százalékpontot erősödött. A Jobbik, illetve az MSZP-Párbeszéd népszerűsége nem változott, ugyanakkor ha a válaszadók csak az ellenzéki összefogás és a Fidesz közül választhattak, akkor az előbbinek 4 százalékpont az előnye: 40:36 százalék az állás.

Hirdetés

Felkapottak

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...