Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

„Nem helyes amit tesznek, de meg tudom érteni”

- Advertisement -

-Az itt leírtak nem a KecsUP véleménye, gondolatai. Mi csupán a kérdéseket tettük fel.-

A közúti versenyzésről szóló cikkeink hullámokat kavartak olvasóink között, és láthatóan eljutottak olyan emberekhez is, akik résztvevevői ezeknek a versenyeknek. Egyikükkel sikerült egy online interjút is készíteni, ennek szinte nyers, alig szerkesztett változatát közöljük most.

Te vettél már részt ilyen versenyen egyébként?

Egyszer igen. Bár gyári autóval elvertek. Viszont néző rendszeresen vagyok, és több ismerősöm is rendszeres versenyző. Így elsőkézből tudom a dolgokat. Talán jobb lenne, ha én is versenyző lennék, de nem vagyok. Viszont olyat, aki rendszeresen rajthoz áll, nem hiszem, hogy meg fogtok tudni szólaltatni. (szerk: kihívás elfogadva, várjuk versenyzők jelentkezését is, az anonimitást biztosítjuk!)

Egyszerűen, mert félnek. Én is csak azért nyilatkozom név nélkül mert nem csinálok ilyet, de magam sem szívesen nyilatkozom, viszont kedvelem az oldalt és segíteni szeretnék

KecsUP: Mennyire szervezettek ezek a versenyek?

Teljesen spontán a dolog. Amint eljön a plusz 20 fok a legtöbb autós fiatal kirajzik a Tescohoz, nincs olyan ember aki ezt koordinálja. Mindenki tudja, hogy péntek este is, de főleg szombat este van ott találkozó. A másik közismert helyszín a Centrum parkoló és a nagyposta mögötti parkoló. Akit érdekel, kimegy. Az, hogy ki áll rajthoz, szintén spontán. Odállnak az emberek vagy mennek pár kört, és aki melléjük áll vagy melléjük jön menet közben, azzal versenyeznek.

KecsUP: Tényleg vannak köztük rendőrök?

Rendőrök nincsenek, ez ugyanolyan urban legend, ahogy minden szovjet laktanyánál az országban, elásott fegyverek vannak, kész vicc. Olvastam egy friss cikketek,  az, hogy bárki fülest kapjon szintén egy rossz poén, meg miről kapna? Arról, hogy kijönnek minden ottlévő tud, ez annyira titkos, mint, hogy ott van találkozó.

KecsUP: Van pénzbeli tétje is a versenyzésnek?

Pénzbeli tétről nem tudok, de akárhány emberrel beszéltem senki sem. Ez egyszerűen nem erről szól, hajlamosak az emberek azt hinni, hogy ez olyan, mint a halálos iramban, hogy mindenki odaállít a nagydohánnyal aztán százezreket – ha nem milliókat – keres. Ezeknek a fiataloknak gyakran egy tele tank is gondot okoz, nemhogy komoly összeget tegyenek fel tétnek. Biztos lenne pár ember, aki boldogan állna így rajthoz a könnyű pénzkereset reményében, és lenne pár kormoló diesel tulaj, akik aznap sírva mennek haza, de szerencsére pénzről nincs szó. Egyszerűbb lenne mögé bújni, de nem, ez egyrészt a stressz levezetés egyik formája, a másik a fiatalok szórakozási lehetőségeinek lényegében nulla száma.

Nézzünk szét mi van! Egy rendes disco sincs, azaz egy, ami működik tele van, mindenki oda jár, a balhés alakok is, plusz be se férsz, innentől kezdve, hogy várják el a fiataloktól, hogy szórakozzanak? Nem helyes amit tesznek, de meg tudom érteni.

KecsUP: A gokart pálya bevonása versenyhelyszínként megoldást jelenthet? Vagy bármilyen hivatalos szervezésbe bekapcsolódnának a résztvevők?

A gokartpályát lehúzhatják a wc-n, pár hónapja olvastam egy kommentet. Egy versenyző írta, hogy többször felkeresték már a pályát, hogy kibérelnék néha, de az illetékesek több indokkal vagy inkább kifogással élve mereven elutasították.

Biztos vagyok benne, hogy szervezett és legális körülmények közé lehetne szorítani ezt a jelenséget, méghozzá nem is kéne megerőltetni magát az önkormányzatnak.

A gokart pályával egyébként az a baj többek között, hogy kanyarok vannak benne, míg a Tesco-nál gyorsulási verseny zajlik, ahhoz kell 400m egyenes. A gokart pálya esetleg a kiskörúti versenyzést tudná csökkenteni, de a Tesco-nál lévőt nem.

KecsUP: Más megoldási javaslat van esetleg?

A megoldás lehetne az önkormányzat részéről, ha vásárolnának egy szép nagy telket, célszerű a nagy tesco környékén. Oda húznak egy 3 vagy 4 sávnak megfelelő szélességű 800-900m hosszú aszfalt csíkot, de pénzhiány esetén a két sáv is járható út. Ezután körbe kerítenék, és tennének egy őrt a bejárathoz, a pálya körül pedig szép nagy tér lenne, ahol elférnek a nézők és versenyzők autói is, mondjuk a start oldalon, hogy legyen bukó tér. Minden péntek és szombat este nyitva lenne mondjuk júni 1.-től szept. 30.-ig, vagy időjárás függvényében ezen időpontok között, nehogy véletlen veszteséges legyen a dolog, egy ezresért lehetne használni a pályát, ha megnézzük hány autó jön össze akárcsak egy pénteki találkozó alkalmával, egy jól sikerült szombatiról nem is beszélve, könnyen kiszámolható, hogy nemcsak az őr költsége, de a pálya fenntartása is kijönne belőle. Sőt ki merem jelenteni, hogy akár még profitot is hozhatna, nem is kicsit, de legyen csak nonprofit, máris megszűnt egy probléma.

Hiszem, hogy ezzel élnének az ottani fiatalok, nekik sem az a buli, hogy ott gyorsulnak, hanem a verseny maga. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy azt hajtja őket, hogy a forgalomban vagy nem lezárt pályán nyomják padlóig, hát nem…

A kiskörút régi problémája is szerintem minimum a felére csökkenne. Ha megnézzük ezeknek a versenyzőknek az autóit, akkor egész „véletlen” velük találkozhatunk a kiskörúton is, hozzáteszem csak részben, de van átfedés a körúti és a tescos résztvevők közt.

Én megértem, hogy elítélik, de amennyiben ez szervezett és legális körülmények között van, máris egy sportág, mely hivatalosan létezik is a világon. Ennyi erővel ne támogassunk egy sportot sem Kecskeméten, mert úgyis van, aki utálja.

S mint írtam, ez az egész biztos hozna profitot is. Ebben az esetben idővel megtérülne, majd gyarapítaná a város kasszáját. Ott van pl. a DTKH szintén nonprofit (és még sorolhatnánk), de valakinek meg kellett vennie a több százmillió forint értékű gépparkot (kukás autók stb.), pedig ha nem hoz hasznot, akkor csak a munka elvégzése jön ki nullára, a befektetett összeg soha nem jön vissza. Na most a szemétszállítás legalább annyira fontos kellene legyen, mint az emberéletek úgy gondolom.

Ha a pálya megépítése 15 millió (amiből bőven ki kéne jöjjön, hacsak nem Lölő építi) akkor „csak” az a 15 milla marad bent, plusz a telek értéke csak nő, ahogy a város terjeszkedik, így ezzel is csak a város kasszája gyarapodna ha eladják, ha pedig nem, akkor van telke ami jó helyen van, és lehet rajta beruházásokat is végrehajtani akár.

 

- Advertisement -
Exit mobile version