Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

500 érvényes ajánlással polgármesterjelölt lehet Kecskeméten

- Advertisement -

Közzétették, hogy mennyi érvényes ajánlás szükséges Kecskeméten a polgármesterjelöltséghez és a képviselőjelöltséghez. 

Hogy valaki polgármesterjelölt lehessen legalább 500 érvényes ajánlás szükséges. Az újrarajzolt kecskeméti egyéni választókerületi képviselőjelölt jelöléshez pedig legkevesebb 54 érvényes aláírást kell összegyűjteni (az 5. körzetben, a Hollandfaluban és a Széchenyiváros egy részében) és legfeljebb 70-t (a 13. körzetben, Kadafalván). Választókörzetenként átlag 60-65 ajánlással bárki, aki nincs eltiltva a közügyektől, rajthoz állhat a júniusi önkormányzati választáson. Az adott választókerület választópolgárainak ez mindössze 1 százaléka.

Kecskemét területén az egyes kerületekben a jelöltállításhoz szükséges ajánlások száma 2024-ben a következőképpen alakult – tette közzé Kecskemét jegyzője a város honlapján.

A többes ajánlás veszélyei

Könnyítés a jelöltek szempontjából az is, hogy a választópolgárok több jelöltet is ajánlhatnak. A kritikusok szerint bár pozitív, hogy több jelölt indulhat egy választáson, azonban nem hagyható figyelmen kívül, hogy a többes ajánlás rendszere alapvetően magában hordozza a választópolgárok adataival való visszaélés lehetőségét.

Az önkormányzati választáson indulók nem kapnak ugyan állami támogatást, mint az országgyűlésin – itt az induló egyéni jelöltek fejenként 1 millió állami forintot költhetnek el a kampányukra – de nem alaptalan azok félelme, akik aggódnak az adataik jogszerű felhasználása miatt. Például a 2022-es parlamenti választáson a rendőrség kezdeményezte a Gattyán György által indított Megoldás Mozgalom ajánlóíveinek a lefoglalását több fővárosi kerületben, mert a gyanú szerint azokon több hamis ajánlás is volt, de feljelentették a Gődény György által vezetett Normális Élet Pártját is, mert a gyanú szerint jelöltjük ajánlásai között több többszörös ajánlás volt, az ajánlóíveken ugyanaz a személy neve többször is szerepelt, az aláírások viszont eltértek, írta meg korábban a telex.hu.

Mivel egyidőben választunk új képviselőket helyben és küldünk politikusokat az Európai Parlamentbe, és a különféle szervezetek részéről nagy lesz az igény az aláírásainkra, így megnő annak a veszélye, hogy visszaélhetnek az ajánlásainkkal, vagy törvényellenesen rögzíthetik az ajánlóíveken szereplő adatainkat.

Visszaéltek az adataimmal. Mit tehetek?

Ha valaki szeretné megtudni, hogy az egyes jelöltek vagy pártok visszaéltek-e a nekik adott ajánlással, például egymás ajánlóíveiről másolták át a személyes adatokat, bárkinek lehetősége van ezt kideríteni. A Nemzeti Választási Iroda ajánlásellenőrzője segítségével Ügyfélkapun keresztül is lekérdezhetjük, hogy kinek az ajánlóívén szerepelnek az adataink. Ugyanitt azt is megnézhetjük, hogy szerepelnek-e az adataink népszavazási támogató aláírásokat gyűjtő íven. Emellett írhatunk a kecskeméti választási irodának, és kérhetünk tőlük is tájékoztatást. A tájékoztatás ingyenes. (Bővebb információért keresse fel a TASZ oldalát.)

- Advertisement -
Exit mobile version