Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Elhagyhatta Magyarországot a megvádolt olasz-magyar húsmilliárdos

- Advertisement -

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a legnagyobb magyar sertésvágóhíd, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben, amelyben a vád bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, amit később a befolyással üzérkedés egészített ki.

2019 márciusa óta az olasz-magyar milliárdos Pini nem hagyhatta el tetszése szerint Bács-Kiskun megyét, így nem látogathatott haza Olaszországba, és a 70 millió euróból felhúzott spanyolországi óriás vágóhídjának működését sem figyelhette testközelből.

A sertéspiaci körökből származó hírt a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetéséről a Kecskeméti Törvényszék sajtóosztálya megerősítette lapunknak, a válasz szerint október 12-i végzéssel szüntették meg a kényszerintézkedéseket.

A vádlottak lemondtak a tárgyaláson való jelenlét jogáról, ennél fogva a későbbiek során fő szabályként megjelenni nem kötelesek, emellett olaszországi elérhetőségüket is bejelentették,

ezzel indokolta az intézkedést a törvényszék. Ez azt jelenti, hogy Piero Pini és fia Marcello megteheti, hogy innentől nem vesz részt innen az eljárásban, akár a per végéig távol lehetnek.

A bővebb magyarázat a büntetőeljárásról szóló törvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy az alapvető jogok korlátozása során törekedni kell arra, hogy a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedések a lehető legrövidebb ideig tartsanak. Piniék esetében elég hosszú időről volt szó, hiszen a vádlottak két és fél éve álltak már kényszerintézkedések hatálya alatt. A törvényszék közlése szerint a vádlottak a bűnügyi felügyelet szabályait mindvégig betartották, személyi körülményeik rendezettek. A bíróság – indokolt kérelemre – több alkalommal engedélyezte számukra a kijelölt terület elhagyását, ez után a magatartási szabályoknak szintén maradéktalanul eleget tettek  – sorolta a sajtóosztály az érveket.

A törvényszék döntését követően a vádlottak bírósági korlátozás nélkül utazhatnak akár külföldre is. Így semmi akadálya annak, hogy a legújabb Pini-beruházást, a spanyolországi Binefarban lévő óriásvágóhidat is meglátogassák.

Érdeklődésünkre, hogy történt-e elmozdulás a Pini-perben, csak annyi választ kaptunk a törvényszéktől, hogy „jelenleg az előkészítő ülések zajlanak”. Mint korábban beszámoltunk róla, az olasz üzletembert és fiát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, valamint pénzmosás bűntettével vádolja  a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Az ügyben a vádlottak száma 110. Az idén februárban tartott előtárgyaláson az ügyész Piero Pininek, valamint fiának, Marcellónak 3 év 6 hónap fegyházbüntetés kért. A vádlottak nem fogadták el az ügyészség indítványát, és tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el.

Pini a perben szereplő teljes kárösszeget, 6,1 milliárd forintot visszafizetett a magyar államnak, ezzel azonban nem szabadult meg a pertől, bár a büntetésének enyhítésére számíthat.

24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version