Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lemondott a médiahatóság elnöke, 9 évre így még a Fidesz választhat utódot

- Advertisement -

A 24.hu információja szerint október 31-ei hatállyal lemondott posztjáról Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, egyben a Médiatanács elnöke. Úgy tudjuk, Karas már tudatta is a döntését Áder János köztársasági elnökkel.

Értesülésüket az NMHH Kommunikációs Igazgatósága péntek délután megerősítette. Mint írták, az elnök a lemondását „új szakmai kihívások keresésével indokolta”.

A politikai logika alapján viszont aligha csak az új kihívások keresése áll a döntés hátterében.

Karas Monikát a miniszterelnök javaslatára 2013. augusztus 19-én nevezte ki – az elhunyt Szalai Annamária helyére – a médiahatóság vezetőjévé az államfő, a kinevezéssel Karas automatikusan a Médiatanács elnökjelöltjévé vált, a parlament pedig 2013. szeptember 9-én meg is választotta kilenc évre a testület élére az ehhez szükséges kétharmados többséggel.

A kinevezése tehát 2022 szeptemberében járna le – már a jövő tavaszi országgyűlési választás után. Az elnököt ráadásul a hatályos médiaszabályozás alapján nem lehet újraválasztani.

A lemondása viszont megnyitja az utat azelőtt, hogy még a jelenlegi kormánytöbbség döntsön az utódlásról, kilenc évre bebetonozva az idén 40 milliárd forintos büdzsé felett rendelkező médiahatóság, valamint a médiaszolgáltatók működését ellenőrző és elvben a piaci koncentrációt megakadályozó Médiatanács új vezetőjét.

Karas Monika korábban a Simicska Lajoshoz tartozó médiabirodalom jogásza volt, és vezetése alatt az NMHH finoman szólva semmiféle akadályt nem gördített a jobboldali médiakoncentráció elé.

Karas Monikával meglehetősen nagyvonalú volt a törvényhozás: 2019 nyarán megháromszorozták, 1,3 millió forintról havi négymillió forintra emelték a fizetését. Karas a Médiatanács elnökeként további 400 ezer forint tiszteletdíjra volt jogosult, míg a médiatanács tagjai – akiket egytől egyig a Fidesz jelölt a tisztségre – fejenként havi 1,6 millió forintra.

A 24.hu cikkének megjelenése után a közmédia már tovább is osztotta a lapokat, amelyek  szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnöke lesz, a médiahatóságot pedig Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora vezetheti majd. Koltay 2019-ig a Médiatanács tagja volt, szakértőként szerepe volt már a jelenlegi médiatörvény megalkotásában is.

A Médiatanács négy tagját ugyancsak kilenc évre 2019 decemberében választotta meg az Országgyűlés kormánypárti többsége, közülük Hankiss Ágnes idén augusztusban elhunyt. Az ő utódját egyelőre nem sikerült megtalálni, mivel a Fidesz úgy sem támogatta az ellenzék jelöltjét, hogy ő maga addig nem nevezett meg másik jelöltet.

A napokban az is kiderült, hogy a kormányoldal – egy korábbi jogalkotási hiányosságot pótolva – csak úgy tenné lehetővé Polt Péter legfőbb ügyész parlament általi menesztését, ha ehhez megvan a képviselők kétharmadának szavazata (ráadásul ennek is az a feltétele, hogy a köztársasági elnök kezdeményezze a főügyész leváltását). Mivel a legfőbb ügyész megválasztásához is kétharmados többség kell, ez logikusan hangzik, de aligha véletlen, hogy ez ügyben a parlamenti választás közeledtével kaptak észbe a Fideszben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version