Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Tovább nő az infláció, akár a 10 %-ot is elérheti

- Advertisement -

Virág Barnabás ( MTI/Soós Lajos)

A kormány a háborúra hivatkozva indokolja a további áremelkedéseket. A jegybank március 22 -én ismét emelte az alapkamatot és nyilvánosságra hozta az indoklást is.

A háború okozta kínálati sokkok miatt az év első felében még gyorsul az infláció, márciusban már 8,5–9 százalék várható. Fordulat a második félévben lehet, az éves átlag megközelítheti a 10 százalékot. A gazdasági növekedés ezzel szemben lassabb lesz a vártnál, lehet, hogy csak 2,5 százalék. A jegybank folytatja a szigorítást, aminek fenntartására hosszabb ideig lesz szükség, írja a hvg.hu

A jegybank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 4,4 százalékra emelte az alapkamatos március 22-i ülésén. A Monetáris Tanács a kamatfolyosót 100 bázisponttal feljebb tolta.

Éves átlagban az infláció az idén várhatóan 7,5-9,8 százalék között alakul – mondta el a Monetáris Tanács döntését magyarázva Virág Barnabás, illetve ez szerepel a döntés kapcsán nyilvánosságra hozott indoklásban, és a tavaszi inflációs jelentés előtt nyilvánosságra hozott adatok között. A jegybank előrejelzése szerint a maginfláció a következő hónapokban tovább emelkedik, Virág Bertalan szerint “ márciusban még a februárinál is magasabb, 8,5 – 9 százalékos lehet az infláció, és az emelkedési folyamat jellemző marad az első félévben, csak a második félévben várható változás ebben.“  (folytatás a hvg.hu -n)

- Advertisement -
Exit mobile version