Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Vezetékek és vezeték-összekötők haszna a mindennapokban

- Advertisement -

Aki valaha látott vagy végzett már villanyszerelési munkát, az tisztában van azzal, hogy mekkora jelentősége van a vezetékeknek és a vezeték-összekötőknek. Ezen eszközök beszerzése lényegében a villamos hálózat kialakításának záloga, érdemes ismerni őket.

Vezetékek és vezeték-összekötők feladatai

A vezeték-összekötőket az elektromos hálózaton végzett kivitelezési munkák során alkalmazzák a vezetékek üzembiztos, gyors és szabványos bekötésére. Sokan a szakmában ezeket „wago” néven emlegetik, utalva az egyik nagy szabadalomtulajdonos cég nevére. 

Ilyen, az elektromos hálózatok kivitelezésénél használt szerelvényeket és kiegészítőket találhatsz a LEDLámpaház.hu webáruház kiegészítők kínálatában is. Beszerzésük kiemelten fontos lehet, hiszen a rendszer részegységeinek tökéletesen illeszkednie kell a méretezéskor meghatározott értékekhez. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A fentiekből következik, hogy nem elég csak a felhasznált vezetékek keresztmetszetének megfelelőnek lennie, hanem a várható maximális terheléshez az alkalmazott kötéseknek is igazodni kell. Miért? Mert az alkalmazott kötések minősége kardinális kérdés a tűzbiztonság miatt. 

Régebben ideiglenesen elfogadták a vezeték-összecsavarásos és szigetelőszalaggal lezárt kötéseket is, de ezek alkalmazása ma már szabályellenes. Az idő múlásával ugyanis a fémek oxidálódhatnak, aminek a következtében a képződő felületi rétegek egyre magasabb ellenállásúak lesznek. A szigetelőszalagok sem biztonságosak, mert a ragasztók elfáradása a tűzvédelmi szakemberek szerint olyan helyzetet teremt, ami sokszor időzített bombaként ketyeg.

Gondolj bele: mennyire lesz biztonságos egy pókhálós, poros csatlakozási pont, amelyben olyan öreg a szigetelőszalag, hogy nemes egyszerűséggel szétmállott? Igen: ez rendkívüli mértékben tűzveszélyes, ezért érdemes az ilyen állapotú kötéseket minél gyorsabban felkutatni és megszüntetni. 

Miért érdemes vezeték-összekötőket alkalmaznod? 

A vezeték-összekötők használata az alábbi szempontok miatt előnyös:

  • Szabályos kötést lehet létrehozni a segítségükkel
  • Egyszerű, gyors és biztonságos a használatuk
  • A kötés során nem gyengül a vezeték szerkezete, hiszen nem kell csavaró mozdulatokat tenni
  • Nem kell hozzájuk egyéb szigetelőanyag, mert a kötőelem külső borítása szigetelést biztosít az adott csatlakozóra a megadott határig 
  • Nem kell forrasztani – a forrasztás egyébként is gyengíti a fémek rugalmasságát
  • Az összekötőben létrejövő érintkezési pont fémtiszta érintkezést ad
  • Egyes változatai olyan átlátszó műanyag szigetelést kaptak, hogy ellenőrizhető legyen a kötés minősége szemrevételezéssel is
  • A szigetelésükön kialakított kis nyílás (mérőpont) lehetővé teszi, hogy a műszerek mérő vezetékét a szigetelés megsértése nélkül a belső, mélyebben elhelyezkedő fémrészhez lehessen vezetni

A vezetékek és vezeték-összekötők minimális helyigénnyel rendelkeznek, állandó, megbízható csatlakozást biztosítanak. Szerezz be te is a villanyszerelési munkákhoz belőlük!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version