fbpx
9.1 C
Kecskemét
2024. február 28., szerda

FRISS HÍREK

Súlyos aszály, több százezer hektárnyi termés ment tönkre

- Advertisement -

Rég nem látott aszály van, ami egy olyan évben viszi el a termés jelentős részét, amikor rendkívül magas árak vannak. Eddig körülbelül 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre, ami 400 milliárd forint a kiesés. Normál körülmények között a gazdák kifejezetten jól kereshettek volna idén – írja a Portfolio.

Tragikusan gyenge az idei kalászos termés– jelentette ki Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Jól láthatóan kettéválik a Dunántúl és a keleti országrész: az előbbiben közepes és jó termésű vidékek váltogatják egymást, addig keletre régóta nem látott, pusztító aszály tombol. A Dunántúlon 5, az Alföldön 2-3 tonna közötti átlagokat arattak hektáronként. A búza esetében még javában zajlik a betakarítás, itt egyelőre 3,5-4 tonna közötti országos termésátlagot lehet becsülni.

Hasonló cikkünk:  Hasznos ötletek lakásfelújításhoz

Az őszi betakarítású növények esetében is kirívóan rossz a helyzet, ennek is legfőbb oka az Alföldön tapasztalható történelmi aszály. Eddig mintegy 300 ezer hektár kukoricát tartanak számon, ahol a kukorica annyira kiszáradt, hogy abból semmiféle értékelhető termést nem remélhetnek a gazdálkodók. A napraforgó esetében 200 ezer hektárra tehető az a terület, ahol fel kellett adni a termést, mert annyira reménytelen volt annak állapota.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a betakarítást megérő termény sem hozza az elvárt minőséget, a kalászosok, így az árpa és a búza esetében ez már világosan látszik.

Bővebben a portfolio.hu oldalon olvashatnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Miért jönnek és mennyit keresnek az ázsiai vendégmunkások, és valóban kirúgják miattuk a magyarokat?

Régóta központi téma és borítékolhatóan sokáig még az is lesz a harmadik országbeli - fülöp-szigeteki, indiai, vietnámi, mongol, kirgiz...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...