Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Vármegyék és főispánok, mennyibe fog ez kerülni a megszorítások idején?

- Advertisement -

Saját számításaik alapján a Momentum szóvivője úgy véli, akár milliárdos kiadás is lehet az új elnevezések bevezetése. A parlament tegnap fogadta el az ezekről szóló törvényjavaslatot. A kormányt is kérdezte az RTL Híradó, de választ nem kaptak.

Az átnevezés indoka az, hogy a főispán kifejezés több szállal kötődik „a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez”. Ugyanezért nevezik át a megyéket is vármegyéknek.

Katona Csaba történész elmondta: A vármegyéket annak idején Szent István hozta létre. Ezek élén állt az ispán, a 16. századtól a főispán. Képviselte a mindenkori kormányzati hatalmat, korábban az uralkodói hatalmat. Rajta tartotta a kezét a megyebeli történéseken, igyekezett érvényesíteni a kormányzat akaratát, szükség esetén gátat vetni olyan törekvéseknek, amelyekkel nem szimpatizált a kormányzat.

Főispánok és főispánnők még a Rákosi rendszerben is voltak. Zemplén megyében lett az ország első főispánnője Berki Mihályné ároktői parasztasszony. Most is lesz egy,  Sifter Rózsa, a Zala megyei kormányhivatal vezetője. Azt azonban egyelőre nem tudni, mi lesz a hivatalos megszólítása.

A negyvenes évek végén voltak különösen hangzó megoldások. Korabeli iratokban elvétve lehet találni olyan megszólítást hogy Tisztelt főispán elvtárs – mondta a történész.

A főispánokat a tanácsrendszer szüntette meg végleg. Mostanáig. Tompos Márton országgyűlési képviselő, a Momentum szóvivője szerint viszont a

jelenlegi helyzetben luxus ilyesmivel terhelni a költségvetést.

„Úgy számoljuk hogy a táblák és okmányok cseréje, az adminisztrációs költségek százmilliós, de inkább milliárdos tételre rúghatnak, és egy olyan kontextusban, amikor a Fidesz pontosan azt magyarázza, hogy nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat, spórolni kell, a katásokra költött pénzt kell beszedni, és így tovább, ilyenkor erre kidobni ennyi pénzt, ez pazarlás!” – nyilatkozta a szóvivő.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version