Hét egyetem is hirdette, mégis csak 39 hallgató lesz az új tanárszakon

- Advertisement -

Vadonatúj szakot hirdetett meg hét egyetem, ami természettudomány-környezettan tanári képzést jelent, és amit csak Z-szakként emlegetnek. Úgy tűnik a 210 ezer forint körüli kezdő bér még mindig komoly visszatartó erő, ez is oka lehet, hogy a komoly reklámkampánnyal beharangozott új képzésre ennyire kevesen jelentkeztek. Az osztatlan, tíz féléves képzésre tizenhárman, az ennél jóval rövidebb mesterképzésre huszonhatan jutottak be a Z-szakra.

Az egyetemek azzal népszerűsítették a képzést, hogy a Z-generációra szabott (innen a szak beceneve) módszerekkel, gyakorlatorientáltan oktatnak majd, a hallgatók sokat tanulhatnak olyan fontos témákról, mint az ökológiai fenntarthatóság, és rendszeresen kimennek majd a természetbe, hogy így ismerjék meg a működését.

A felvételi feltételek nem voltak nehezek, bármilyen emelt szintű érettségit elfogadtak, és külön kiemelték, hogy humán beállítottságú diákokat is várnak. Az ötéves tanárképzést elvégzők a felső tagozatosoknak biológiát, fizikát, kémiát és természettudományt taníthatnak, a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamán pedig természettudományt.

A felsőoktatási intézményektől érkezett az új szak ötlete. Az nyilvánvaló, hogy egyre súlyosabb a kémia-, fizika- és biológiatanár-hiány – ez a képzés erre lett volna válasz. A szaknak külön oldala, Instagram-fiókja és Facebook-profilja is van, ahol a felvételizők kedvükre keresgélhettek a szakot meghirdető egyetemek között is.

A Z-szakot meghirdette az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Pannon Egyetemen, a Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetem. Az utóbbi háromban végül nem indult el a szak, annyira kevesen jelentkeztek.

A szakot mesterképzésként is meghirdették az egyetemek két vagy négy féléves formában (ezekre azok jelentkezhettek, akiknek például már van egy tanári végzettségük), ezt az országban összesen – általános és pótfelvételivel együtt – huszonhatan kezdik majd el. A pótfelvételin egyébként az ELTE és az SZTE Z-szakjára még egy-egy, a Nyíregyházi Egyetemére három, az egri egyetemére öt hallgató jutott be.

Óriási hiány van természettudományos tárgyakat oktató tanárokból. Az iskolák 43 százalékában nincs elegendő matematikatanár, egyharmadában nincs elég szakmai, természettudományos tanár vagy tanító, egynegyedében pedig nincs elég informatika- és nyelvtanár. A pedagógusszakokra jelentkezők száma egyébként is visszaesett az elmúlt években: a Felvi adatai szerint az idei általános felvételin összesen 11 977-en jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre, közülük 6449-en kerültek be. Nem véletlenül választják keveset ezt a pályát: a nettó 210 ezer forint körüli kezdő fizetés kevés középiskolást vonz.

via Eduline

- Advertisement -
Exit mobile version