fbpx
10.9 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Magyarország is jóváhagyta az Oroszországgal szembeni szankciókat

- Advertisement -

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete tájékoztatott az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókról. Az Európai Tanács keretében egyhangúlag fogadta el a 27 tagállam a szankciókat, köztük Magyarország Kormánya is. Magyarország is kifejezett jóváhagyását adta, így jelenleg mind a 27 tagállam részese ezeknek a szankcióknak. A szankciók elfogadását a tagállamokkal hosszú heteken át folytatott előzetes egyeztetések és előkészületek előzték meg, így azok nem jelenthetnek meglepetést.

Oroszország agresszív háborút indított Ukrajna ellen, ezért szankciók bevezetése vált szükségessé. Az intézkedések nyomást gyakorolnak Oroszországra, hogy véget vessen a háborúnak, amely leírhatatlan pusztítást és szenvedést okoz Ukrajnában, és sok ártatlan civil áldozatot követel. Cél, hogy aláássák Oroszország képességét az Ukrajna elleni háború folytatására, és gyengítsék technológiai képességeit, amik már most is jelentős hatást gyakorolnak Oroszországra. Teljes erejüket közép- és hosszú távon fejtik csak ki igazán.

Az az állítás, hogy Oroszoroszág energetikai értelemben óriás, Európa pedig törpe nem állja meg a helyét. Oroszország energiaexportjának hatalmas része irányult az EU-ba, és az uniós energiaimportból származó bevételek döntő fontosságúak az orosz költségvetés számára. Az EU eddig valóban az orosz energiaexport egyik fő célállomása volt. Az energia tavaly az Oroszországból származó uniós import 62%-át tette ki (ez 99 milliárd eurónak felel meg).

Gázimportunkat a tavalyi 45%-ról 2022 szeptemberéig mindössze 14%-ra csökkentettük. Oroszország nem irányíthatja át Európát célzó energiaszállítását teljes mértékben a világ más részeire – az Ázsiába vezető csővezetékek kapacitása korlátozott, és Oroszországnak jelentős kedvezményt kell adnia a világ más részein lévő vásárlóinak. Ennek köszönhetően kezd megfogyatkozni Oroszország háborús kasszája, hiszen az olaj- és gázexport együttesen Oroszország állami bevételeinek csaknem felét teszi ki.

Hasonló cikkünk:  Először a temetőbe vitték az Ungvárra látogató Szijjártót az ukrán háborús halottak előtt tisztelegni

Putyin már évek óta fegyverként használja Oroszország energiaforrásait. Az árakat Putyin gázpiaci manipulációja hajtotta fel. A Gazprom augusztusban szándékosan korlátozta a gázellátást, már a háború kezdete előtt sem töltötte fel az európai gáztárolóit – a nagykereskedelmi gázárak a magasba szöktek.

Az élelmiszer-ellátást nem veszélyeztetik a szankciók, mivel az orosz élelmiszerre és műtrágyára nem vonatkoznak. Az EU sokat tett azért, hogy megszüntesse az ukrán gabonaexport orosz blokádját. Szolidaritási folyosóink mintegy 13,2 millió tonna gabona Ukrajnából való elszállítását segítették elő, lehetővé téve, hogy e gabona eljusson azokba a régiókba, amelyek számára ez létfontosságú. A magas élelmiszerárakat más tényezők okozzák, konkrétan Oroszország háborúja, az exportkorlátozások, a felhalmozás stb.

Az Ukrajna helyzetét destabilizáló orosz intézkedések miatt elfogadott uniós szankciók egyike sem irányul semmilyen módon a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek (köztük a búzának és a műtrágyának) a harmadik országok és Oroszország közötti kereskedelmére.

Oroszország agresszív háborúja sodorta veszélybe a világ élelmezésbiztonságát, és nehezítette meg a legkiszolgáltatottabbak életét. Tovább fokozta a meglévő geopolitikai feszültségeket és válságokat, például a Covid19 és az éghajlatváltozás kapcsán. Oroszország véget vethetne ennek, ha befejezné az Ukrajna elleni agresszióját.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...