A schengeni övezet már nem működik – állítja az osztrák külügyminiszter

- Advertisement -

Közös sajtótájékoztatót tartott kedden Tanja Fajon szlovén külügyminiszter, Gordan Grlic Radman horvát és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, ahol a szlovén politikus az ellenőrzés nélküli határforgalom visszaállítását kérte a schengeni övezetben. Fajon a közelgő nyári hónapokra hivatkozott, amikor a Horvátországba látogató turisták számával együtt megnő az illegális határátlépések száma is a nyugat-balkáni útvonalon.

Ausztria két éve függesztette fel a szabad utazási szabályokat a magyar és a szlovén határon, amit áprilisban újabb fél évvel meghosszabbítottak. Ausztria a benyújtott menedékkérelmek számának emelkedésére hivatkozva terjesztette ki a határellenőrzést, miután a közös határaikon Németország ugyanezt tette.

Az európai politikusok sok éve vitatkoznak a jelenleg szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel operáló Schengen újraszervezésén. Emmanuel Macron francia elnök néhány éve a V4-ek kizárását kérte, mert szerinte az országok nem vesznek részt a közös teherviselésben. Schallenberg szerint az illegális bevándorlás elleni intézkedések miatt a schengeni övezet mára gyakorlatilag „nem létezik”, a migráció pedig „biztonsági kérdés”, aminek kezelésében mindössze két-három ország érintett, „míg a többi csak figyel”.

Horvátország idén január elsején lett az övezet tagja, Bulgária és Románia csatlakozásáról nem teljes az egyetértés.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A választási bizottság vizsgálja a Kecskeméti Lapok Kft. különszámát

Cikkünk után a Szövetség a Hírös Városért Egyesület és a Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület kifogást jelentett be a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version