Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Jól pörög a kecskeméti ingatlanpiac, ami leginkább az árakon látszik

- Advertisement -

Ma már jól látszik a lakáspiacon a tavalyi extrém energiadrágulás, a szigeteléssel rendelkező lakások előnybe kerültek a szigetelés nélküliekkel szemben. Utóbbiakra ráadásul rendesen rájár a rúd, hosszú távon ugyanis háttérbe szorulhatnak korszerűbb társaikhoz képest. Mindeközben a megyei ingatlanárak folyamatosan emelkednek, míg az erre fordítható büdzsé csak nagyon szerény növekedést mutat.

Jövedelmező lehet az energaitakarékosság

Négyzetméterenként majdnem 100 ezer forinttal kerülhet többe egy energiatakarékos ingatlan Kecskeméten a nem szigeteltekhez képest – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A tendencia országos viszonylatban sem alakul másképp, a hőszigetelt lakások és házak átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderült az is, a vevők tudatosan keresik az energiatakarékos ingatlanokat: az elmúlt év utolsó negyedében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, míg idén ez az arány már 28 százalékra nőtt. Az energiaárak okozta keresletnövekedésre a kínálati oldal is kénytelen volt reagálni, így amíg januárban az eladó használt házak és lakások 13 százaléka volt szigetelt, addig április közepén már a 19 százalékuk.

Forrás: ingatlan.com

A napelemmel felszerelt házak is egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetében. Január elején csak az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem, ez az arány azonban áprilisra 4 százalékra nőtt. A szigeteléshez hasonlóan a napelemes rendszer is komoly árnövelő tényező: a fővárosban a napelemes eladó házak átlagos négyzetméterára 944 ezer forint, ami 23 százalékos prémiumot jelent, a vármegyeszékhelyeken ezeket a házakat közel 750 ezer forintos ár jellemzi, ami 43 százalékkal magasabb értéket jelent a napelem nélküli ingatlanokhoz képest.

Az ingatlan.com elemzése szerint összességében az elmúlt év energetikai kihívásai pozitív hatást gyakorolhatnak a tulajdonosok energiatudatosságára. A napelemmel felszerelt eladó házak aránya tovább növekedhet lakáspiacon, míg a szigetelés nélküli piacképes lakások egy részét a vevők előbb-utóbb korszerűsíteni fogják.

Folyamatos áremelkedés az ingatlanpiacon

Ezzel tovább folytatódhat az áremelkedés mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok terén Bács-Kiskun vármegyében, ahol a Duna House statisztikája szerint az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 16, a használt házaké 13 százalékkal drágult tavalyhoz képest. A dél-alföldi vármegyében az eladások alapján így átlagosan 28,4 millió forint körüli összegbe kerül az otthonteremtés az összes ingatlantípust figyelembe véve.

Forrás: Duna House

Az ingatlanvásárlásra fordított büdzsé ugyanakkor mindössze 1 százalékponttal nőtt a tavalyihoz képest, míg a vásárolt ingatlanok mérete 80 négyzetméter alá csökkent a korábbi közel 90 négyzetméterhez viszonyítva. A négyzetméterár-változás vármegyei szinten 2021-hez mérten 27, tavalyhoz képest pedig 9 százalékos emelkedést mutat, ezzel megközelítette a 360 ezer forintot négyzetméterenként. A vármegyei átlaghoz képest 10 millió forinttal kerül többe a letelepedés Kecskeméten, ahol átlagosan 38,3 millió forintért vásároltak ingatlant a vevők, a négyzetméterár pedig megközelítette a 480 ezer forintot.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version