Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Változik a lakossági átalánydíjas gázfogyasztás elszámolása

- Advertisement -

Április 4-től változik a lakossági rezsicsökkentési rendszer, ami azokat érinti, akik átalány alapon fogyasztják a földgázt – jelentette be Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, és Bozóky Anita, a Magyar Villamos Művek (MVM) kommunikációs igazgatója.

Ezentúl egy napra kiszámolható lesz a kedvezményes gázmennyiség, így előre pontosan tudják majd az átalányosok, hogy mennyi a havonta fizetendő számla. Ezzel nem érheti őket olyan kellemetlen meglepetés, mint ami tavaly tavasszal mintegy százezer családdal megtörtént.

Ugyanis a kedvezményes éves gázmennyiség augusztus 1-től a következő év július 31-ig jár. Ezen időinkonzisztencia miatt tavaly április és július között történt az, hogy az MVM azt látta róluk a rendszerében, hogy addigra már kimerítették a kedvezményes éves gázmennyiséget, és így a soron következő számláktól kezdve hirtelen belépett a 7,5-szeres gázár a teljes mennyiségre. Ezért egyik hónapról a másikra jócskán megemelkedett a havi gázszámlájuk amellett is, hogy továbbra is átalány szerint fogyasztottak.

A jogszabályváltoztatás szerint az éves kedvezményes gázmennyiséget, ami legalább 1729 köbméter, naparányosítással havi szintre lehet bontani. Emiatt attól függően, hogy az adott hónap hány napból áll, előre kalkulálni lehet, hogy mennyi kedvezményes, rezsivédett árú gáz jár. Ez 144 köbméter körüli volumen lesz, a pontos szám az adott hónap napjainak konkrét számától, illetve az említett gázminőségtől függ majd.

Az éves leolvasáskor derül majd ki, hogy visszakap pénzt az ügyfél az MVM-től, vagy neki kell még befizetnie, attól függően, hogy mennyi volt a tényleges gázfogyasztása. Fontos, hogy a rezsivédett árú kedvezményes gázmennyiség mindenképpen minden ügyfélnek jár, valamint a Portfolio.hu úgy tudja, hogy a 100 forintos rezsivédett gázár, illetve a „versenypiaci költségeket tükröző”, 767 forintos gázár nem változik.

via Portfolio

- Advertisement -
Exit mobile version