Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Visszatérhet a járványidőszak alatti pangás a lakáspiacra?

- Advertisement -

Ma már nem meglepő, hogy még mindig a bizonytalanság uralkodik a hazai gazdaságban, amely éppúgy a hazai ingatlanpiacra is erős ráhatással van. Az már a tavalyi év végén megmutatkozott, hogy átalakulóban van a lakáspiac, hiszen a 2021 óta tartó ingatlanár-robbanást követően a tavalyi év második felében csökkenő árak és kereslet volt megfigyelhető, mint uralkodó piaci tendencia. De a tavalyi évben nem csak a lakáspiaci adásvételek száma esett vissza több mint 20 százalékkal, hanem a hitelpiacra is erős keresletcsökkenés volt jellemző.

Újabb trendforduló a láthatáron

2023-ban ingatlanpiaci szakértők szerint a pangás várható a hazai lakáspiacon, és a vevők lehetnek jobb alkupozícióban az eladókkal szemben. A túlkeresletet felváltja a túlkínálat, amely idén az uralkodó tendencia lehet, azonban a visszaesés korántsem olyan drasztikus mértékben várható, mint a koronavírus-járvány idején. A visszaesésben szerepet játszik a még mindig kedvezőtlen kamatkörnyezet, az infláció, de a vevők általi kivárás is, amely az első negyedév elteltével már egyértelműen megmutatkozik a hazai lakásárak esetén. A legtöbb szakértő szerint nincs ok a tranzakciók elhalasztására, sőt: a jelenlegi helyzetben sokkal inkább a vevők vannak előnyösebb helyzetben az eladókkal szemben, így ebben a helyzetben is adódnak megfelelő lehetőségek a lakásvásárlók számára. A folyamatot leginkább az inflációs környezet és a gazdasági bizonytalanság nehezítheti.

Mélyponton a lakáshitel-piac

Habár az ingatlanpiaci visszaesés nem annyira drasztikus, a hitelpiacé már annál inkább az MNB helyzetjelentése alapján. A hitelpiaci kereslet megdöbbentő visszaesése még a 2022-es év végén kezdődött, amikor is az újonnan megkötött lakáscélú hitelek volumene 20 százalékkal esett vissza az előző féléves bázis adatokhoz képest. A többször jegybanki kamatemelés tehát leginkább a lakáshitelek esetén okozott kereslet visszaesést, emellett évtizedes csúcsot döntöttek meg a hitelkamatok a 2022. novemberi hitelpiaci jelentés szerint. A novemberben megkötött lakáscélú kölcsönök kamata közel kétszámjegyű volt, csaknem 9,96 százalék. A hitelkamatok ilyen szintű tetőzésére utoljára 2012-ben volt példa, míg az újonnan megkötött lakáshitelek esetén a kereslet ötéves mélypontra süllyedt.

Drágák az ingatlanok a déli országrészben

A jelenlegi, nem túl kedvező gazdasági környezet ellenére még mindig magas ingatlanárakkal találkozhatunk a déli országrész térségeiben, így Bács-Kiskun megyében is. A megyei ingatlanpiac egészét tekintve az aktuális kínálati árak négyzetméterenként 475 ezer forint körül mozognak, a településtől, az ingatlan típusától és állapotától függően. A megyeszékhely irányárai valamivel az országos átlagár felett találhatók, a friss adatok szerint a kínálati árak esetén nem ritka a 600 ezer forintos négyzetméter ár sem. A kecskeméti ingatlanpiacon meghirdetett családi házak átlagosan 550 ezer forintos négyzetméter áron, míg a lakások 640 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron kerülnek meghirdetésre.

Forrás: Creditline.hu

- Advertisement -
Exit mobile version