Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Újabb kínai akkumulátoripari beruházás jöhet Magyarországra – egyelőre titokban

- Advertisement -

Mintegy 2 millió euró bejegyezett tőkével alapították meg a hongkongi CHR Grouphoz tartozó magyarországi leányvállalatot. A társaság akkumulátoripari gyártóberendezések készítésével foglalkozik, partnerei voltak már a Samsung SDI-nak és a CATL-nek is.

Több tényező is azt mutatja, hogy egy nagyon komoly befektetést hajthat végre a CHR Group alá tartozó Zhejiang Hangke Technology Incorporated Company, viszont a beruházást nem jelentették még be sem a magyar kormány, sem a társaság részéről. A cégbírósági bejegyzési kérelem szerint 2 millió eurós tőkebefizetést hajtanak végre, ebből az alapításkor már befizettek 200 ezer eurót. Ez azt jelenti, hogy jelenlegi árfolyamon legalább mintegy 740 millió forintot fektetnek be Magyarországon.

A cégbíróságra beadott alapító okiratban szereplő adatok szerint a főtevékenység az akkumulátor, szárazelem gyártása lesz, míg emellett ipari villamos gép, berendezés javításával, hulladék újrahasznosítással, gépjárműalkatrész-nagykereskedelemmel foglalkoznak majd.

A székhelyen kívül nincs más ingatlan-bejegyzés a cégadatok között, így nem tudni, hogy milyen telephellyel épülne az új gyártókapacitás. Logikus lenne Debrecen környéke, amennyiben valóban üzleti kapcsolat lesz az ottani beruházók valamelyikével. Lehetőségként felmerül még Komárom-Esztergom vármegye, mert az ottani vízközműfejlesztési aktivitás akár ilyen típusú beruházásra is utalhat.

Átnézve a cég híreit, nem egyértelmű, hogy milyen magyarországi szerepre készülnek. Annyiról számoltak be, hogy „április 9-én, a Hangke technológiarendelési értesítést kapott az SK On-tól, és lítium akkumulátor berendezéseket szállít az SK On magyarországi és a kínai jancsengi akkumulátorgyártó bázisaihoz.” A teljes megrendelés összegéről csak annyit közölnek, hogy az 730 millió renminbi (35,625 milliárd forint), de nem bontják le, hogy ebből mekkora a magyar beszerzés.

Ha csak technológiai szolgáltatóként tevékenykedik majd a Hangke Technology Hungary, akkor is fontos szereplő lehet a hazai akkumulátorgyártási piacon beszállítóként, azonban ha gyártókapacitást is hoz, akkor még tovább erősödhet a kínai gyártók térnyerése a magyar akkumulátoriparban.

Az anyavállalat CHR Group és a Hangke Technology nemzetközi profilja abba az irányba mutat, hogy fontos szereplőivé léphetnek elő a hazai akkumulátorgyártásnak.

via Portfolio

- Advertisement -
Exit mobile version