Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A kormány megkönnyíti az országba érkező vendégmunkások ügyintézését

- Advertisement -

Novemberben lép hatályba az a törvény, amely a harmadik országbeli vendégmunkások foglalkoztatását teszi könnyebbé. A jogszabály alapján a vendégmunkások akár két éves tartózkodási engedélyhez is juthatnak, amelyet az idegenrendészeti hatóság állít majd ki.

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját

– szólt 2015-ben az adófizetői milliárdokból fizetett hirdetés – azonban a kínai beruházások szaporodása miatt a kormány szélesre tárja az ország kapuit a harmadik országbeli, így például távol-keleti vendégmunkások előtt.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon (OIF) belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot. Az átalakítással gyorsabbá válnak az ügyek – így többek között a vendégmunkások eljárásainak – intézése.

Feladata lesz az új központi szervnek, hogy az egyes, regionális idegenrendészeti igazgatóságok között szükség esetén elossza az ügyeket. A kormányrendelet nem részletezi milyen ügyekről van szó, de biztosan közé tartoznak a vendégmunkások eljárásai is. Például ha több regionális igazgatóság is illetékes az ideérkezők által benyújtott tartózkodási, munkavállalási kérelmek elbírálásában, akkor az új igazgatóság dönti el, hogy melyik igazgatóság legyen az illetékes.

A cél az lehet, hogy a regionális igazgatóságokra háruló, már így is jelentős munkateher csökkenjen, az ügyintézés pedig felgyorsuljon – vélik a területet ismerők.

Újságírói kérdésre a kormány és az OIF a jogszabályt idézték: „A szervezeti struktúra módosítását az ügyteher hatékonyabb elosztásának és ezáltal a hatósági eljárások gyorsabb, gördülékenyebb intézésének igénye indokolta.”

Tartózkodási és munkavállalási engedélyt csak meghatározott vendégmunkáskvótáig adhatnak ki a vendégmunkástörvény szerint a hatóságok, egy adott országból fogadható munkavállalók számát pedig a terültért felelős szakminiszter állapítja meg.

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumban július óta tartanak az egyeztetések a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel a vendégmunkás-törvény végrehajtásáról – értesült a Napi.hu. Konkrét adatokat az egyszerre alkalmazható vendégmunkások számáról várhatóan augusztus végén közölnek. A szaktárcánál is tisztában vannak annak a veszélyével, hogy az itt működő cégek esetleg harmadik országból érkezőkre cserélhetik le a magyar munkavállalóikat – írta a portál.

via Népszava

- Advertisement -
Exit mobile version