fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A főváros vezetését támadó kamuprofilok jelentek meg különböző Facebook-csoportokban

- Advertisement -

Orosz közösségimédia-oldalakról szerzett borítóképekkel díszítik azokat az álprofilokat, amelyek elárasztották a főként budapesti és agglomerációs Facebook-csoportokat. Az álprofilok többségében a Mandiner, a Magyar Nemzet és a Bors főpolgármestert támadó cikkeit osztják meg, ezekkel tolva a kormányzati propagandát.

Az egyértelműnek tűnik jellemzőik és aktivitásuk alapján, hogy koordinált akcióról van szó. A trolloknak is nevezhető álprofilok feltűnnek helyi adok-veszek fórumokon és ártalmatlannak tűnő lokálpatrióta csoportokban is, ahol oda nem illő politikai tartalmakat osztanak meg.

A Political Capital évek óta kutatja ezt a jelenséget (nem köznapi nyelven: az „inautentikus online viselkedést”). Most is viszonylag hamar sikerült 123, a Fővárosi Önkormányzatot rendszeresen támadó profilt azonosítani. Ezek a következők miatt bizonyosan álprofilok:

  • Az álprofilok magyar névvel jelennek meg, az URL-jükben viszont egytől egyig idegen nevek szerepelnek.
  • Az álprofilokon nincs nyilvános információ, kivéve a profil- és borítóképet, mert ezeket nem lehet elrejteni.
  • A profil- és borítóképet mindannyian a nyáron állították be, június 4. és augusztus 22. között.
  • A profil- és borítóképeket orosz közösségimédia-oldalakról (döntően a VKontakte-ról) szerezték. Ebből nem következik, hogy az álprofilok orosz eredetűek; valószínű a nehezebb felderíthetőség miatt választhattak képeket a Vkontakte-ról. Fordított képkeresők nagy része nem is találja meg ezeket, az orosz Yandex viszont igen.

Abból is lehet következtetni a központi koordinációra, hogy azonos mintát követ az álprofilok tevékenysége:

  • Az álprofilok a nyári hónapokban épültek be a Facebook-csoportokba.
  • A csatlakozásukat követően legtöbbször kommentár nélkül osztottak meg olyan cikkeket, amelyek a budapesti városvezetést vagy személyesen Karácsony Gergely főpolgármestert élesen bírálják.
  • Az álprofilok csak ritkán posztolnak egy-egy csoportban.
  • Egy-egy csoporthoz jellemzően 4-6 álprofil csatlakozott, ami szintén a szervezettségre utal.
Hasonló cikkünk:  Magyar Péter rendőrségi információkra hivatkozva 250 ezres tömegről írt, a rendőrség szerint nem becsülték meg a résztvevők számát

A Meta nem fedi fel az álprofilok mögött álló személyek kilétét, vagy a tevékenységük helyszínét, de valószínű magyar csoport állhat az álprofilok mögött. A koordinátorok vagy a dark weben vásárolhatták az álprofilokat, vagy olyan szervezetektől kaphatták, amelyeknek nem volt már szükségük rájuk.

Névváltoztatással, új profil- és borítókép beállításával a hazai viszonyokhoz lehetett állítani az álprofilokat, hogy hús-vér magyar lokálpatrióták Facebook-profiljának tűnjenek. Az álprofilok száma nagy, az aktivitásuk egyelőre gyér, így ezek vezérlése nem túl munkaigényes feladat, mindössze néhány ember aktív közreműködését igényli.

Az eddigi tevékenységük alapján céljuk a fővárosi vezetés, elsősorban a főpolgármester támadása. Egyik ilyen téma a budapesti közlekedési dugók, ami a fővárosi Fidesz kommunikációjában, és a kormány által irányított médiában is a fő csapásirány.

A trolltevékenység erősödése várható az önkormányzati választásokhoz közeledve, a jelenlegi, alacsony intenzitású időszak vélhetően csak a tesztfázis. Feltételezhető, hogy nem budapesti lokálpatrióta csoportokba is egyre nagyobb számban jelennek majd meg álprofilok.

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...