fbpx

FRISS HÍREK

A teljhatalmon túl – Orbán minden fillérről tudni akar

- Advertisement -

A Fidesz propaganda gépezete bevezette a „guruló dollárok” narratívát, amely kampányt a titkosszolgálatokat és a kormányzati nyilvánosságot tavaly óta egy kézből irányító Rogán Antal kommunikációs miniszter vezényli. Előzménye az a tavaly novemberi titkosszolgálati jelentés, ami szerint az Action for Democracy amerikai lobbiszervezet 3 milliárd forintot küldött magyarországi szervezeteknek a 2022-es kampány során.

Ez a kormányzati kommunikáció jó eséllyel velünk lesz a jövő évi választásokig, ugyanis az ilyen titkosszolgálati megoldások – ahogy az a Magyar Jeti egészestés filmjéből, a Valótlanulból is kiderül – eddig is visszatérő elemei voltak a kampányoknak, az viszont, hogy a 30 milliárd forinttal feltőkésített titkosszolgálatokat és a propagandát Rogán Antal egy kézből irányíthatja, új minőséget jelent a Fidesz-kampányokon belül is.

A közösségi médiát elárasztották a dollárokban úszkáló videók, később a kormánypárti képviselők, végül a miniszterelnök is használni kezdte a kifejezést. Kocsis Máté március végén a Mandiner kérdésére utalt rá: új törvényekkel készülnek fellépni a „dollárbaloldallal és támogatóival” szemben. A politika az amerikai érdekek kiszolgálójaként kezdte ábrázolni a tőle független nyilvánosságot. A Magyar Nemzet átfogó cikksorozatot indított a „dollármédia” finanszírozási hátteréről. Orbán Viktor kijelentette„nem csak dollárbaloldal, dollármédia is van”.

Kocsis június végén a hatalom által bekebelezett Indexen jelentette be, hogy a kormány újabb támadásra készül a civil szférával és a független nyilvánossággal szemben. Arról beszélt az interjúban, hogy törvényi eszközökkel is meg kell akadályozni, hogy pártok akármilyen formában külföldről támogatáshoz juthassanak, ezért egyszerre készülnek az alaptörvény- és a Btk. módosítására is. Majd utalt rá, hogy a jogszabályok civil szervezetekre és sajtótermékekre is vonatkozhatnak majd.

Hasonló cikkünk:  Az Alaptörvény megkaphatja a tizenharmadik módosítását

Szeptemberben az MTI-nek már arról beszélt a frakcióvezető: kiterjesztik a választási törvényt az álcivil szervezetekre; a törvénycsomag pedig mindazon „politikusok, pártok, civil szervezetek és médiaszolgáltatók ellen irányulhat, akik külföldi finanszírozásból szereznek támogatást.”

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...