fbpx
14.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Elindult az a folyamat, ami módosítaná az EU alapszerződéseit – a Fidesz szuperállam létrejöttétől tart

- Advertisement -

Az Európai Parlament szerdán szűk többséggel kezdeményezte, hogy módosítsák az Európai Unió alapszerződéseit. A két dokumentumot 2009-ben sikertelenül próbálták összevonni egy Alkotmányszerződéssé. Az akkor elfogadott módosítások egyszerűbb eljárásokat eredményeztek, de mégsem indultak el újra a legutóbb hosszadalmas, elbukott népszavazásokkal kikövezett úton.

Az EP többek között azt szeretné, hogy legyen

  • kétkamarás rendszer és új szavazási rendeket vezessenek be a tagállami Tanácsban a patthelyzetek elkerülésére, több döntést hozzanak minősített többséggel és rendes jogalkotási eljárással;
  • adjanak társjogalkotói jogkört az Európai Parlamentnek a hosszú távú költségvetés kialakításában;
  • a képviselő-testület is kezdeményezhessen jogalkotást;
  • az Európai Bizottságot nevezzék át „Európai Végrehajtó Testületté”;
  • cseréljék meg a bizottsági elnökjelölés jogát;
  • az Európai Bizottság elnöke a biztosi kollégium tagjait politikai preferenciák alapján, ugyanakkor a földrajzi és demográfiai egyensúlyt szem előtt tartva válassza ki;
  • a Tanácsban, jogalkotási kérdésekben tegyék közzé az egyes tagállamok álláspontját;
  • jobban juttassák érvényre a polgárok akaratát megfelelő részvételi mechanizmusok létrehozásával és az európai politikai pártok szerepének fokozásával.

A jelenleg kizárólag tagállami szinten kezelt területeket az EU hatáskörébe kellene adni: népegészségügy, polgári védelem, iparpolitika és oktatás. Kiterjesztenék az uniós kompetenciákat a környezetvédelemnél, az energia- és külügyeknél, a biztonság és védelem kérdéseinél, az EU külső határaira irányuló politikánál, valamint a határokon átnyúló infrastruktúra területén.

Az EP közleménye szerint a dokumentumot öt társjelentéstevő készítette, akik „a képviselők többségének támogatását élvezik”. A vita heves volt, a képviselőknek közel 150-szer kellett a módosítókról szavazniuk. A jelentést 305 igennel, 276 nem és 29 tartózkodás mellett hagytak jóvá.

Hasonló cikkünk:  Vitát tartanak majd az EP-ben a kínai rendőrök magyarországi járőrözésével kapcsolatban

A jelentés ellen volt egyhangúlag az euroszkeptikus ECR és a szélsőjobboldali ID, többségében ellene volt a szélsőbaloldali GUE/NGL és a jobbközép Európai Néppárt. A többi frakció támogatása sem volt egységes, bár a zöldek közel voltak ehhez – derült ki a MEPWatch adataiból.

Magyar részről a függetlenek közt ülő Fidesz és Jobbik, valamint a néppárti KDNP képviselői mondtak nemet, a DK és a Momentum igent.

Téves, időszerűtlen és a tagállamok érdekeit súlyosan sértő – így nevezte a javaslatot a Fidesz. Szerintük „egy centralizált európai szuperállamot kívánnak létrehozni”.

Trócsányi László, a párt EP-képviselője szerint „az Európai Parlament ismét szerződésbe bújtatott alkotmányt akar, amely alapján az EU-nak elnöke és miniszterei lennének, létrejönne az európai népszavazás, valamint új uniós hatáskörök és eljárási rendek születnének”.

Az EP képviselők felszólították a tagállami miniszterekből álló Tanácsot, hogy „haladéktalanul és vita nélkül terjessze” az uniós állam- és kormányfők Európai Tanácsa elé a javaslatokat – ezzel hivatalosan elindították a rendes felülvizsgálati eljárást az alapszerződések módosítására. Az EP-közleménye szerint várhatóan decemberben, a következő tervezett csúcstalálkozón esedékes.

Majd egyszerű többséggel kellene összehívni egy konventnek nevezett gyűlést, ahol uniós intézmények, valamint a nemzeti kormányok és parlamentek küldöttei vizsgálnák a módosításokat, és tennének egyhangúlag ajánlásokat a tagállamoknak. A folyamat végén minden uniós országnak ratifikálnia kellene a változtatásokat, amihez a korábbi példák alapján legalább Írországban népszavazásra is szükség lenne.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...