fbpx

FRISS HÍREK

Kis létszámmal, előrehaladás nélkül zajlott a magyar jogállamiságról szóló vita az Európai Parlamentben

- Advertisement -

Magyarországon nem történtek lényegi előre lepések a jogállamisággal kapcsolatban – többségében ez az álláspontja az Európai Parlament (EP) képviselőinek. Szerintük az EU-nak nem szabadna pénzt adnia a magyar kormánynak, még akkor sem, ha Orbán vétóval zsarol.

Az EP az Európai Bizottság és Tanács képviselőit hallgatta meg a Magyarország ellen jelenleg folyó jogállamisági eljárásokkal kapcsolatban. A csekély részvétellel megtartott, főként a költségvetés jogállamisági feltételrendszeréről szóló vita egy igen hosszú ülésnap egyik utolsó eleme volt. A parlamenti képviselők szerint nem sok minden változott, amiről vitatkozni lehetne: aki szerint Magyarországon nincs rendben a jogállamiság, az továbbra is így látja, és azok sem változtattak a véleményükön, akik szerint a magyar vezetés ellen politikai boszorkányüldözés folyik.

Johannes Hahn és Didier Reynders szerint habár néhány, főleg a magyar bíróságok működését érintő reformot örömtelinek találnak, meglehetősen messze vagyunk attól, hogy Magyarország számára fel tudják oldani a befagyasztott források legalább egy részét. A 27 jogállamisági szupermérföldkő elvárás közül a bírósággal kapcsolatos változtatások négy pontot érintenek. Ha ezen a négy ponton tényleg megfelelőek a reformok, az már jelenthetné, hogy talán egyes területeken, egyes forrásokat meg lehet nyitni Magyarország előtt.

Hahn kiemelte, az erről küldött magyar önértékelés jó pár ponton kérdéses maradt, ezért a Bizottság kérdéseket intézett a magyar kormányhoz, ami egyértelműen hosszabbá teszi majd a tárgyalásokat, ugyanis a magyar reformok elbírálásához a Bizottságnak először választ kell kapnia a kérdéseire. Hozzátette, hogy Magyarország nem küldött hivatalos értesítést a feltételességi eljárással kapcsolatban.

Hasonló cikkünk:  Szlovákiában egy javaslat szerint külföldi ügynöknek bélyegeznék azokat a szervezeteket, amik külföldről támogatást kapnak

A levelezés helyett Magyarország inkább vétózik. Több képviselő is kiemelte, hogy az EU-nak nem szabad engednie az Orbán-kormánynak, ami jelenleg azzal fenyegetőzik, megvétózza az EU Ukrajnának szánt segélycsomagját.

„Kezdem kicsit unni ezt a vitát” – jelentette ki Sophia in ‘t Veld európai parlamenti képviselő, aki szintén arra biztatta a Bizottságot, álljanak ki a jogállamisági eljárás mellett: “ne kössenek kompromisszumot, ne adják be a derekukat! Ne csinálják, előre hallom ahogyan Orbán győzelmet kiált”.

Az ellenvélemények szerint etikátlan politikai eljárásról van szó, amit az EU csak azért folytat mert nem tetszik neki a magyar kormány politikája és értékrendje. Maga Deutch Tamás is felszólalt, és a másfél perces beszédébe bőven tudott tartalmat sűríteni. Volt szó “dollárbaloldalról” és a magyar ellenzék külföldi finanszírozásáról, “politikai zsarolásról”, és a képviselő hozzátette: “nem fogunk úgy táncolni, ahogyan Brüsszelben fütyülnek”.

Hidvéghi Balázs szerint Brüsszelben “hisztériáznak” és a “korrupt, leszerepelt brüsszeli elitet le kell váltani”. 

A Fidesz kormánynak ha szimpatikus „Brüsszel” ha nem, elég gyorsan el kellene kezdenie kommunikálni a Bizottsággal, ha szeretnék, hogy az EU-s forrásokhoz való hozzáférésük egyáltalán lehetséges legyen. Ugyanis jelenleg a legtöbb döntés a Parlamentnél valamivel bürokratikusabb Európai Bizottság kezében van, ők pedig a hivatalos adminisztráció követése mellett fognak tárgyalni és dönteni.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...