fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Határsértő szenzus – Mató Zsombor tervezőgrafikus a novemberi Hónap Alkotója

- Advertisement -

November 10-én mutatkozott be a Hónap Alkotója, Mató Zsombor. A kecskeméti tervezőgrafikus az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Művészeti Kar másodéves hallgatója. Első önálló kiállításán alkalmazott és alkotói munkáit ismerhetjük meg, így érzékeny fotográfiái mellett többek között a Hírös Agórának készített projektjeit is láthatjuk. A megnyitón Mató egy halandzsavers kíséretében vette át A Hírös Agóra Ifjú Felfedezettje díjat korábbi munkatársaitól.

A SENSUS című tárlatot Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész nyitotta meg. Rövid beszédében a vizuális művészet korszakainak változó érzékenységére hívta fel a figyelmet, a 80-as éveket jellemző képéhségtől napjainkig.

Szigeti Kármen-Szofia kiállítás-rendező és Mató Zsombor a megnyitón / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

“Korunkra elérkezett a még szélsőségesebb eklektika, a képmérgezések időszaka. Elsősorban Zsombor generációjának feladata lesz, hogy a legújabb szenzualizmussal helytálljon a 21. század képviharaiban.” Az alkalmazott művészeti pozíció és az autonóm képzőművészeti kifejezésmód eltérő eszközöket és eltérő célokat jelent, egy fiatal alkotónak pedig először fel kell ismernie a kettő feszültségét.

Mató eddig az egyértelműségre törekvő jelképrendszerek valamint a “nehezebben visszafejthető, szubjektív kódok” világában is érzékenyen kísérletezett, és “szemmel láthatóan szívesen téved el a kettő közötti senki földjén is. Számomra nagyon rokonszenves ez a sokszor határsértésekkel teli, kockázatvállaló, útkereső attitűd.”

Mató Zsombor igyekszik kiegyensúlyozottan alkotni a két formanyelv között / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

Első kiállításán az egyetemi évek munkáiból és valós grafikai megbízásokból láthatunk egy válogatást. Olyan arculati elemeket is, amikkel Kecskeméten már találkoztunk a hétköznapokban, most viszont új megközelítésbe kerülnek a terem falain. 

Hasonló cikkünk:  Ingyenes a parkolás a húsvéti hosszú hétvégén

Mató igyekszik kiegyensúlyozottan alkotni a két formanyelv között, nem érez feszültséget. Szerinte a két világ elválasztva egészíti ki egymást anélkül, hogy egymásból merítkeznének. Jelenleg a tipográfiával és a fotográfiával dolgozik legszívesebben. Utóbbi művészeti ágban Vékony Dorottya fotográfus és interdiszciplináris művész az egyik inspirációja.

Mató Zsombor A Hírös Agóra Ifjú Felfedezettje díjjal, Ulrich Gábor halandzsaversével / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

A Hírös Agóra Kulturális Központ nevében Ulrich Gábor adta át Mató Zsombornak, korábbi munkatársának A Hírös Agóra Ifjú Felfedezettje díjat. Ulrich, akinek küldetésévé vált a dadaista hagyomány visszaemelése napjaink kulturális életébe, ezúttal a díj mellé írt halandzsaverset. Amíg nonszensz költeményei korábban csak kiállításmegnyitókon hangzottak el, az alábbi írás szerepel az újonnan alapított, bekeretezett díjon.

 

a golásokat cseres, bégi hasarmként, tikaként

szomázta, s sikerült az érség redés szellényeinek

nyozott porgolásokat tolnia. A cátlan zsebe tikákat

letelegyegte, plásokat landált a gyasztorok közé,

melyek a búgatott mirintéshez pagúzsokat södtek.

/Ulrich Gábor/

 

Mató Zsombor kiállítása december 10-ig látogatható a Hírös Agóra Panoráma termében.

Képek: Gyenes Kata; Hírös Agóra

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...