fbpx
11.8 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Egy felmérés szerint minden második magyar fiatal rosszul érzi magát itthon

- Advertisement -

A magyar fiatalok kétharmados többsége úgy vélekedik, hogy rossz az ország helyzete, és csak kevés területen derűlátók – derült ki az OTP Fáy Alapítvány friss, reprezentatív kutatásából.

A felmérésben 800 fiatal megkérdezése mellett fókuszcsoportos beszélgetéseken arra keresték a választ, hogyan vélekednek a fiatalok a jövőjükről, milyen kérdések foglalkoztatják leginkább őket. A megkérdezett 16-24 évesek 57 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét egy évtized múlva, a többség leginkább az egzisztenciális problémáktól fél és úgy gondolja: az iskola nem készít fel a munkavállalásra.

Kozák Ákos társadalomkutató, a kutatást végző Impetus Research vezetője hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy ennyien el is fogják hagyni az országot, inkább egy hangulatot jelez. Az ország helyzetét a 68 százalék inkább rossznak ítéli, mint jónak (32 százalék), és a jövőre nézve sem túl optimisták: a legtöbben (36 százalék) további romlásra számítanak, és csak minden harmadik megkérdezett vár javulást.

A béreket és a technikai fejlődést tekintve derűlátóak a fiatalok: az előbbi esetben 69 százalékuk úgy gondolja, tíz év múlva annyit keresnek majd, amennyit szeretnének. Utóbbi esetében 57 százalékuk szerint inkább javítja az elhelyezkedési esélyeiket.

Hasonló cikkünk:  A kormány gazdasági sikerekről beszél, miközben a magyar társadalom összességében szegény

Az oktatással való elégedettségez nézve az általános iskolákkal 57, a középiskolákkal 65, a felsőoktatással pedig 80 százalék elégedett. A kutatás szerint jelentősen eltérnek a hazai rendszerben megszerezhető készségek attól, amire a fiatalok tapasztalatai alapján a munkaerőpiacon szükség van.

Minden második megkérdezett szerint az iskolában tanultak csak kis mértékben vagy semennyire nem segítenek munkát találni. Többségük úgy gondolja, a kommunikáció, a kreativitás, a csapatban való együttműködés vagy éppen az önismeret olyan készségek, amik nem elsajátíthatók a magyar oktatási rendszerben, amely nem motiválja a tanulókat a jó teljesítmény elérésére.

A fiatalok 45 százaléka szeretne felsőfokú végzettséget szerezni, ez azonban vélhetően nem sikerül mindenkinek, a 30-39 évesek között jelenleg csupán 33 százalék a diplomások aránya. 83 százalékuk tartja fontosnak, hogy az iskola elvégzése után is képezze magát, vagyis az élethosszig tartó tanulás gondolata beépült a fiatalok gondolkodásába.

Összességében úgy tűnik, a magyar fiatalokat sokkal jobban aggasztják saját egzisztenciális problémáik ‒ az anyagi helyzet, a lakáshoz jutási nehézségek vagy a munkalehetőségek ‒, mint az olyan globális problémák, mint a klímaváltozás vagy a háborúk, amelyekre nincs közvetlen ráhatásuk.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...