fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Eurostat: le kellene választani a KSH-t az Orbán-kormányról

- Advertisement -

Az Eurostat szakértői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) általános működését elemezték, a vizsgálat áprilisban zárult le, de most került nyilvánosságra. Megállapításuk szerint a KSH megbízható és köztiszteletben álló független intézmény, az általa előállított statisztikákat objektívnek, magas színvonalúnak, megbízhatónak és időszerűnek, a problémamegoldásra érzékeny és a szakmai vitákra nyitottnak találták.

Még ha kedvező is a KSH és a magyar statisztikai rendszer megítélése Luxemburgban, ez nem zárta ki, hogy közel két tucat ajánlást fogalmazzanak meg annak függetlensége és működésének javítása érdekében. Az Eurostat által megfogalmazott 22 ajánlás egyike szerint például javítani kell a KSH-elnök kinevezési eljárásának átláthatóságán.

Szükség lenne az uniós szakértők szerint a magyar statisztikai rendszer megerősítésére, illetve a hivatalos statisztikákba vetett társadalmi bizalom előmozdításra. Több észrevételt is megfogalmaztak:

  • a KSH és más magyar statisztikai hatóságoknak egy közös márka alatt kellene működniük, ami szerintük növelné a közbizalmat,
  • a KSH a társhatóságok számára egy statisztikai képességfejlesztő programot tervezhetne, hogy képes legyen megfelelni a jövőbeli kihívásoknak,
  • harmadik helyen szerepel a KSH elnökének függetlensége.

„Az illetékes kormányzati szerveknek javítaniuk kell a Központi Statisztikai Hivatal elnökének kinevezési eljárásának átláthatóságát, például az álláshely meghirdetése révén” – áll a jelentésben. Indoklásuk szerint a 2016-ban elfogadott statisztikai törvény jelentős előrelépés volt ugyan abban a tekintetben, hogy részletes szabályokat, elvárásokat vezetett be az elnöki poszt várományosaival szemben, viszont a kinevezési, toborzási folyamat kezdetén nincs teljes átláthatóság, különösen akkor, ha az üres álláshelyet nem hirdetik meg. A szakértők szerint a KSH, mint szakmailag független szervezet megítélését negatívan befolyásolhatja ennek a hiánya.

Egy másik javaslatuk szerint a KSH-t le kellene választani a kormányról, illetve a hivatalt felügyelő Miniszterelnöki Kabinetirodáról, ami nemcsak politikától való függetlenséget növelné, de rugalmasabb működést is lehetővé tenne. Érdekesség, hogy november közepén Rogán Antal a parlament gazdasági bizottsági meghallgatásán arról beszélt, hogy olyan törvényjavaslatot készítenek elő a tárcájánál, amely biztosítaná, hogy „a KSH egy a kormánytól független szervvé váljon, ne a kormány ellenőrizze”. Elképzelhető, hogy olvasta az Eurostat-javaslatokat, bár erről nem tett említést.

Hasonló cikkünk:  A kormány nagylelkűen adományoz a református egyháznak

A meghallgatásról készült jegyzőkönyvben az olvasható, hogy Mellár Tamás, párbeszédes képviselő, egykori KSH elnök szóvá tette: „nagyon rosszat tett a KSH-nak, hogy a hivatal felügyelete a 2022-es választások után a miniszterelnöktől a propagandaminiszterhez került.” Úgy fogalmazott: „úgy látom, hogy a KSH ma már nem egy független nemzeti intézmény, hanem sokkal inkább a kormány szolgálólánya.”

Válaszul Rogán elmondta: tárcája dolgozik egy olyan törvénymódosításon, amely gyakorlatilag az Országgyűlés alá rendeli a KSH-t, ez pedig az egyik legfüggetlenebb intézménnyé tenné az Európai Unión belül.

„Őszintén remélem, hogy meg tudom nyerni hozzá a kormány támogatását, ebben van még vita a kormányon belül. Én személyesen azt a célt tűztem ki magam elé, hogy ezt megteremtsem, egy ilyen törvényt behozzak, és utána az Országgyűlés alá rendeljük a KSH működését. Azt gondolom, hogy ennél nagyobb biztonsági garancia meg függetlenségi garancia egyébként nem is tudna lenni” – fogalmazott Rogán.

Ne feledjük: a parlament jelenleg a fideszes képviselők kétharmadával azt választja meg a KSH elnöknek, akit akar, ezzel akár hét – vagy akár több évre – is képes bebetonozni a Fideszhez hű vezetőket. Valódi változást a KSH és vezetőjének függetlenségében a Eurostat javaslat hozna, ha a vezetői poszt nyílt pályázaton dőlne el – ám ilyenre eddig még soha nem volt példa a magyar államigazgatás történetében.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...