fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Még a fele létszám sem jött össze a tervezett határvadászoknak

- Advertisement -

Tavaly júliusban indult a határvadász-toborzás, Orbán Viktor miniszterelnök egy rendeletében két hónapot adott Pintér Sándor belügyminiszternek az egység létrehozására. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta tavaly nyáron, hogy mintegy négyezer fős lesz a határvadász egység, ehhez képest idén november végéig 1804 emberrel kötött szerződést a rendőrség.

A sikeres vizsgát és esküt tett határvadászok közül eddig 1579-en kezdték meg a szolgálatot. Az Országos Rendőr Főkapitányság szerint a különbözet abból fakad, hogy a többiek még nem fejezték be a határvadász-tanfolyamot, illetve nem tettek vizsgát.

2015-2016-ban, a nagy menekülthullám idején háromezer fővel akarták növelni a rendőrség létszámát, végül 2016 novemberéig 2400-an jelentkeztek, ám ebből végül csak 900-an vágtak bele a hat hónapos gyorstalpaló rendőrkiképzésébe.

Egy évvel később sem lett jobb a helyzet, 2017 októberében Harangozó Tamás MSZP-s képviselőnek annyit árult el Pintér Sándor belügyminiszter, hogy addigra összesen 1132-en szereztek őr-járőrtárs képesítést és álltak szolgálatba.

A rendvédelmet ismerők szerint akkoriban nyílt titok volt, hogy akkora volt a rendőrhiány, különösen vidéken, hogy a frissen „felszereltek” rendőrök zöme végül nem is került a déli határra, hanem az országon belül láttak el járőri, közrendvédelmi feladatot.

Hasonló cikkünk:  Anya, lánya és fia terjesztette a dizájnerdrogot Lajosmizsén, gyerekeknek is árulták - videóval

2022 nyarán új erőre kapott a kormányzati kommunikációban a menekültellenes kampány, ennek kapcsán adott Orbán Viktor miniszterelnök két hónapot a feladatra Pintér Sándor belügyminiszternek. A cél érdekében a felvételi és a képzési követelményeket is enyhítették, így immáron nyolc általánossal is lehetett jelentkezni, illetve a képzés fél év helyett két hónapra csökkent. Azonban így is csak töredéke jött össze a tervezett létszámnak.

Úgy tudni, hogy a testületből jelentős a lemorzsolódás, miután a határvadász tevékenység nyomán ígért bruttó 400 ezres fizetést az érintettek jóval kevésbé strapás munkakörben is megkereshetik. A szakmát ismerők szerint ez nem csoda: mint kifejtették, az ilyen, komoly pszichológiai nyomással járó rendvédelmi szolgálatra átlagosan ötből egy jelentkező alkalmas pszichológiailag és fizikailag.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...