fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Még a fele létszám sem jött össze a tervezett határvadászoknak

- Advertisement -

Tavaly júliusban indult a határvadász-toborzás, Orbán Viktor miniszterelnök egy rendeletében két hónapot adott Pintér Sándor belügyminiszternek az egység létrehozására. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta tavaly nyáron, hogy mintegy négyezer fős lesz a határvadász egység, ehhez képest idén november végéig 1804 emberrel kötött szerződést a rendőrség.

A sikeres vizsgát és esküt tett határvadászok közül eddig 1579-en kezdték meg a szolgálatot. Az Országos Rendőr Főkapitányság szerint a különbözet abból fakad, hogy a többiek még nem fejezték be a határvadász-tanfolyamot, illetve nem tettek vizsgát.

2015-2016-ban, a nagy menekülthullám idején háromezer fővel akarták növelni a rendőrség létszámát, végül 2016 novemberéig 2400-an jelentkeztek, ám ebből végül csak 900-an vágtak bele a hat hónapos gyorstalpaló rendőrkiképzésébe.

Egy évvel később sem lett jobb a helyzet, 2017 októberében Harangozó Tamás MSZP-s képviselőnek annyit árult el Pintér Sándor belügyminiszter, hogy addigra összesen 1132-en szereztek őr-járőrtárs képesítést és álltak szolgálatba.

A rendvédelmet ismerők szerint akkoriban nyílt titok volt, hogy akkora volt a rendőrhiány, különösen vidéken, hogy a frissen „felszereltek” rendőrök zöme végül nem is került a déli határra, hanem az országon belül láttak el járőri, közrendvédelmi feladatot.

Hasonló cikkünk:  A kormány több milliárd forinttal támogatja a turisztikai ágazatot, köztük a kávéházi cigányzenészeket is

2022 nyarán új erőre kapott a kormányzati kommunikációban a menekültellenes kampány, ennek kapcsán adott Orbán Viktor miniszterelnök két hónapot a feladatra Pintér Sándor belügyminiszternek. A cél érdekében a felvételi és a képzési követelményeket is enyhítették, így immáron nyolc általánossal is lehetett jelentkezni, illetve a képzés fél év helyett két hónapra csökkent. Azonban így is csak töredéke jött össze a tervezett létszámnak.

Úgy tudni, hogy a testületből jelentős a lemorzsolódás, miután a határvadász tevékenység nyomán ígért bruttó 400 ezres fizetést az érintettek jóval kevésbé strapás munkakörben is megkereshetik. A szakmát ismerők szerint ez nem csoda: mint kifejtették, az ilyen, komoly pszichológiai nyomással járó rendvédelmi szolgálatra átlagosan ötből egy jelentkező alkalmas pszichológiailag és fizikailag.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...