Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A katonák több százezer forint plusz juttatást is kaphattak év végén, a rendvédelmi dolgozók nem

- Advertisement -

A Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre adott válaszából kiderült, hogy a katonák és a honvédelmi alkalmazottak kategóriától függően 400 ezer vagy 750 ezer forintos teljesítményjuttatást kaptak tavaly év végén. Ugyanakkor a szakszervezetek szerint a rendvédelmi dolgozóknak (rendőrök, börtönőrök) nem jutott semmilyen év végi pluszpénz. A bérrendezési program ráadásul nem vonatkozik mindenkire, több mint 13 ezren kimaradnak belőle.

A Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatása szerint az aktív katonaállomány és a honvédelmi alkalmazotti állomány kapott extra juttatást:

  • az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű hazai rendezésű nemzetközi gyakorlaton részt vevő állomány bruttó 750 ezer forintot,
  • az állomány többi része pedig bruttó 400 ezer forintot kapott teljesítményjuttatásként.

A minisztérium saját költségvetéséből fedezte a kiadást, vagyis plusz forrást nem igényelt. Arra a kérdésre, hogy ez összesen mekkora kiadást jelentett, és hány embert érintett, a minisztérium nem válaszolt. Az adatokból ugyanis könnyen kiszámítható volna, hány hadra fogható emberrel rendelkezik a Magyar Honvédség, márpedig ez titkos adatnak minősül. (A teljes állomány létszámát egyébként 25-30 ezerre becsülik.)

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint „elfogadhatatlan, hogy miközben a katonáknak százezrek jutottak, a rendvédelmi dolgozók nem kaptak semmilyen plusz juttatást az év végén.”

A januártól kapott átlagosan bruttó 79 500 forintos (nagyjából nettó 50 ezer forintos) béremelést-pótlékemelést nagyrészt már el is vitte az infláció. Ez azonban a szakszervezeti vezető szerint nem kárpótolja őket. Bárdos elmondta, hogy a rendőrségnél ráadásul csak a hivatásos állományra vonatkozik a fizetésemelés, a RIASZ-osnak nevezett rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban lévőkre, valamint a munkavállalóként dolgozókra nem terjed ki a 2022-ben indult bérrendezési program.

„A rendőrségnél körülbelül 13-14 ezren dolgoznak ezekben a munkakörökben, így az ő fizetésük csak azért emelkedik januártól, mert jelentős részüket érinti a minimálbér vagy a garantált bérminimum növekedése” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

A Belügyminisztérium közérdekű adatigénylésre adott válaszában megerősítette, hogy a rendvédelmi szervek tagjai a tárcától nem kaptak semmilyen illetményen felüli juttatást.

A rendőrök, a tűzoltók, valamint a katonák bérezése már az illetményalapnál eltér, előbbieknél ez 38 650 forint, míg a honvédeknél 44 600 forint. Ez azért fontos, mert nemcsak a fizetéseket, hanem gyakran az egyéb pluszjuttatásokat is ennek alapján határozzák meg. A szakszervezetek éppen ezért már hosszú ideje küzdenek azért, hogy azonos szinten állapítsák meg az illetményalapot, amely ráadásul a rendőrök esetében hosszú ideje változatlan.

via RTL

- Advertisement -
Exit mobile version