Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

2015 óta 1360 milliárd forint állami pénz folyt el a Rogán-féle kommunikációra

- Advertisement -

Az összes állami szerv kizárólag a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó hivatalon keresztül rendelhet meg bármilyen kommunikációs, illetve rendezvényszervezési munkát. 2015 óta 1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra  – írja a G7.

2014-ben jött létre a NER állami kommunikációt átalakító és központosító intézménye, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH), amely a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozik. 2015 óta minden minisztérium, kormányhivatal vagy állami többségi tulajdonú vállalkozás bármiféle kommunikációs, illetve rendezvényszervezési munkát kizárólag az NKOH-n keresztül rendelhet meg.

A rendszer lényege, hogy a NKOH központi keretmegállapodásokat köt, majd a kialakult árat és szerződéses feltételeket minden állami szereplőnek el kell fogadnia, és csak arról dönthetnek, hogy a működésük során mennyi szolgáltatást vesznek igénybe – ezzel a struktúrával a kormány központilag tudja irányítani a teljes állami kommunikációt. Fennállása óta az NKOH 951 (vagyis évente nagyjából száz) ilyen eljárást indított.

A G7 több mint 2300 megkötött szerződés adatai alapján arra jutott, hogy

  • 2015 és 2018 között jellemzően 20-60 milliárd forintos értékűek voltak ezek a szerződések,
  • 2019 és 2021 között gyorsan nőtt a szerződések értéke, a csúcs 335 milliárd forintba került a központosított kommunikáció,
  • a 2022-es éve a növekvő infláció ellenére 310, a tavalyi pedig 120 milliárd forintnyi tendert hozott.

Kiderült az is a közbeszerzési portál adatbázisából, hogy 2015 és 2023 között a megkötött szerződések értékének 73 százaléka Balásy Gyula cégeihez, elsősorban a Lounge Designhoz és a New Land Mediához köthető.

Magyar Péter a Partizánnak adott interjújában beszélt arról is, hogy milyen visszaéléseket tapasztalt a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként a kommunikációs költéseknél. Szerinte „a piaci ár sokszorosa” volt a korábban gigantikus közbeszerzési tenderen kiválasztott cég ajánlata. Később három-hatszoros túlárazást említett.

via HVG

- Advertisement -
Exit mobile version