Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Balog Zoltán országszerte megosztó személy lett a református lelkészek körében

- Advertisement -

Még mindig a levegőben lóg Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnökének lemondása, amiért támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét. A második és harmadik Orbán-kormány emberierőforrás-minisztere egy általa 86 százalékos többséggel megnyert egyházi szimpátiaszavazást követően közölte: bár elismeri a tettét, de nem mond le a református egyház vezetéséről. Álláspontja szerint ugyanis Novák Kataliné volt a döntés felelőssége.

Ezzel nem értett egyet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki kétszer is kérte Balogot, hogy mondjon le. Mint írta, bízik benne, hogy a volt miniszter az egyház egységét fogja szem előtt tartani.

Debreciner még Fekete Károly közleményének kiadását megelőzően levelet írt 91 Hajdú-Bihar megyei református gyülekezetnek, amelyben arról kérdezték az azokat vezető lelkészeket, hogy szerintük helyesen jár-e el Balog Zoltán azzal, hogy nem mond le a lelkészi elnöki tisztségéről. Egy nappal a levelek kiküldését követően hat válasz érkezett, és három lelkész vállalta, hogy megnyilatkozik az ügyben. Ezekből a válaszokból úgy tűnik, nem egységes Balog Zoltán – valamint K. Endre – megítélése a megye reformátusai között.

Felhősi András Imre ártándi lelkipásztor szerint „nem döntött helyesen Püspök Úr. Gyülekezeti tagjainkkal együtt mélységesen fel vagyunk háborodva a döntésen, mély szégyent hozott egyházunkra” – írta. Hozzátette, hogy Csűrös András a gyömrői gyülekezet vezetőjének kezdeményezéséhez csatlakozva közadakozást fognak szervezni az áldozatok javára. A Gulyáságyú Média számolt be Csűrös döntéséről, ami szerint amíg Balog Zoltán marad az ottani egyházkerület püspöke, addig a gyermekbántalmazások elszenvedőinek adja az egyháztól kapott lelkipásztori fizetés-kiegészítését.

Kállai Imre pszichiáter szakorvos, Debrecen Homokkert városrészének lelkipásztora azt írta, hogy nem ismer minden részletet, és nem akar ítélkezni senki, így Balog Zoltán felett sem, de azt nyilvánvalónak tartja, hogy a helyzet kifejezetten ártalmas az egyház társadalmi megítélésének, hitelességének és belső egységének. „Emiatt tartottam volna helyesnek, ha a püspök úr és egyházunk egyéb vezetése másként rendezi ezen helyzetet” – magyarázta.

Van olyan is, aki visszavárja a lemondott fideszes politikusokat, mint például Balogh Barnabás, Hosszúpályi lelkipásztora. Balogh fontosnak tartotta, hogy kiálljon Novák Katalin és Varga Judit mellett. Leszögezte, Balog pozíciójáról nem ő, hanem a Zsinat hivatott dönteni, majd a következőket írta: „A két lemondó kiváló képességű politikust visszavárjuk! Eddig is nagyra tartottam őket, de lemondásukkal arról tettek tanúságot, hogy vállalják a felelősséget. Egy feltételezett vétkes ügye magával rántotta őket. Nagy kár! Ország-világ előtt példaértékű a gesztusuk! VISSZAVÁRJUK ŐKET!”.

A Debreciner cikke kiemeli, hogy a fenti nyilatkozatokon túl érdemes még megemlíteni azt a válaszlevelet, amelyet a hajdúböszörményi gyülekezettől kaptak „SL” aláírással. Ő a laptól azt kérte, mielőtt válaszolna a kérdésükre, nézzenek utána, „milyen szörnyen igazságtalan ítélet született K. Endre elsőfokú tárgyalásán”.

via Debreciner

- Advertisement -
Exit mobile version