Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Heteken belül érkezik a postaládákba az NVI-értesítők a június 9-i EP- és önkormányzati választásra

- Advertisement -

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) április 19-ig postázza 7,8 millió választópolgárnak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról szóló értesítőt.

A levélben olvashatjuk majd, hogy a június 9-ei választáson mely választás névjegyzékében szerepelünk és melyik településen, szavazókörben élhetünk választójogunkkal. Ha valaki nem kapja meg, ezt a jegyzőnél, vagyis a helyi választási iroda vezetőjénél jelezheti. Akik még nem nagykorúak, de a június 9-i választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kapják meg az értesítőt.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak szóló értesítő azt tartalmazza, hogy szerepelnek az önkormányzati és az EP-választás névjegyzékében is, illetve fel van tüntetve az is, ha már regisztráltak nemzetiségük névjegyzékébe.

Az értesítő tájékoztat a választások napján teendőkről is, arról, hogy a szavazáshoz a lakcímkártyára és a személyazonosító igazolványra vagy útlevélre/vezetői engedélyre lesz szükség. Továbbá tartalmaz minden információt az esetleges átjelentkezésekről, mozgóurna-kérelmekről, azok technikai feltételeiről is.

Az EP-választáson szavazhat:

  • 7,68 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár,
  • regisztráció után azok a magyar állampolgárok, akiknek sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nincs lakcímük,
  • az Európai Unió más tagországainak magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai is, amennyiben ezt kérik.

Az önkormányzati választáson szavazhat:

  • 7,68 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár,
  • a mintegy 35 ezer menekültként elismert, vagy huzamos tartózkodási jogosultságú és az EU más tagállamainak magyarországi lakóhellyel rendelkező körülbelül 137 ezer választópolgára.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgároknak kérniük kell felvételüket a névjegyzékbe az EP-választásra, az önkormányzati választás névjegyzékébe azonban automatikusan felkerülnek.

A nemzetiségi választók csak akkor vehetnek részt a nemzetiségük önkormányzati képviselőinek választásán, ha május 31-én 16 óráig felvetették magukat nemzetiségük névjegyzékébe.

A menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők arról kapnak tájékoztatást, hogy az önkormányzati választás névjegyzékében szerepelnek, a magyarországi vagy más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokat pedig csak az EP-választás névjegyzékében tüntetik fel.

via Népszava

- Advertisement -
Exit mobile version