fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Megugrott a munkanélküliség Magyarországon

- Advertisement -

Januárban megugrott a munkanélküliségi ráta és csökkent a foglalkoztatás, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdaság továbbra is kifejezetten gyengén teljesít a tavalyi recessziós periódus és az emelkedő csoportos leépítések közepette – írja a Portfolio.

A tavaly november és idén január közötti adatok visszaesést mutatnak a tavalyi negyedik negyedében látott adathoz képest, miután a gazdaság gyenge teljesítményt mutatott. Ha csak a januári számokat nézzük, akkor 4,7 millió alatti adatot látunk.

A munkanélküliségi ráta is megemelkedett, ami nem meglepő annak tükrében, hogy az elmúlt hónapokban olyan sokakat érintett csoportos leépítés, mint amire utoljára a Covid-válságban volt példa. November és január között 4,6%-os munkanélküliségi rátát mért a KSH, ami jelentős növekedés a néhány hónappal korábban látott 4-4,2%-hoz képest.

Hasonló cikkünk:  A stratégiai értékesítési képzések ereje – A kulcs az értékesítési teljesítmény növeléséhez

A KSH modellbecslése szerint januárban 4,5%-os volt a munkanélküliségi ráta, ami 222 ezer munkanélkülit jelentett. Azonban ha a hivatal nem pontosítaná becsléssel a munkanélküliségi adatokat, akkor a Portfolio számításai szerint a nyers munkanélküliségi adatok 5%-os rátát mutatnának, ami közel 250 ezer állástalant jelent.

Összességében elmondható, hogy a válság előtti, 3%-hoz közeli munkanélküliségi rátától mostanra egyre messzebbre kerülünk, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdaság a várt kilábalással szemben továbbra is gyengén teljesít.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...