fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Luxushotel helyett betontorzót kaptak a szolnokiak

- Advertisement -

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja miatt eljárást indított a szolnoki Tiszakavics Szálloda építésének ügyében. A beruházás már az elejétől fogva szabálytalanul ment, novemberben le is vonultak a munkások az építkezésről, félbehagyták az egészet. Most egy betontorzót lehet látni, a városban sokan attól félnek, hogy ez így is marad.

A Holt-Tisza partjára tervezett 150 szobás, 17 ezer négyzetméteres, háromemeletes négycsillagos wellness- és sportszálloda kivitelezője 450 millió forintot követel a beruházótól, aki viszont inkább felmondaná az építési szerződést. A beruházás kezdetekor 4 milliárd forint állami támogatást ítéltek meg a turizmusfejlesztésre szolgáló Kisfaludy Programból.

Az eredeti 10 milliárdba kerülő szálloda idővel 15 milliárdra drágult a beinduló infláció miatt, pont akkor amikor az épület alapkövét Varga Judit igazságügyi miniszter, Szalay Ferenc szolnoki polgármester és Kállai Mária szolnoki országgyűlési képviselő társaságában tették le. A 2023-ra ígért átadást pedig elhalasztották 2024 őszére.

Idén februárban kiderült, hogy a beruházás 4 milliárd forintos állami támogatásából 1,8 milliárd forintot visszavontak. Vagyis miközben a projekt költségvetése a másfélszeresére nőtt, az állami támogatás majdnem felét elvették. Február végén a Magyar Narancs írta meg, hogy a szállodával nagyobb problémák lehetnek: helyi forrásaik szerint ugyanis az építkezés három-négy hónapja leállt, és nem lehet tudni, mikor fogják azt folytatni.

A szálloda építője a Green Plan-csoport, aminek a képviselője szerint az építkezés nem állt le, csak átmenetileg lelassult, mert „az említett forrásmegvonás valóban szükségessé tette a finanszírozás átütemezését és többletforrások előteremtését”. Elmondta, a kivitelezés tavasszal felgyorsul, és várhatóan 2025 végén, de legfeljebb 2027 elején átadják a szállodát.

Az információk viszont nem támasztják alá a cégcsoport állítását:

  • az építkezés folytatását a kormányhivatal megtiltotta;
  • a kivitelező nem hajlandó tovább dolgozni, mert szerinte a Green Plan több százmillió forinttal tartozik neki;
  • emiatt az építtető felmondta a kivitelezővel kötött szerződését;
  • és az ügyben költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt nyomoz a NAV.

Majd kiderült, hogy a beruházónak komolyabb problémája is van, ugyanis a szolnoki kormányhivatal építésfelügyeleti osztálya egy ellenőrzés után megállapította, hogy az építési dokumentumok hiányosak, mert nem tartalmazzák az építkezés fedezetkezelőjéről szóló információkat. A hivatal felszólította a Green Plant, hogy osszák meg velük az erről szóló dokumentumot, de mivel ezt nem tették meg, január 29-én azonnali hatállyal megtiltották a kivitelezés folytatását.

Hasonló cikkünk:  Szegeder: Az nem kifejezés, hogy olcsó a Mere

A Most-Épker Kft.-vel kötött szerződést a Green Plan 2022 júniusában a beruházás szerkezetépítési és mélyépítési munkáira, a két cég közel kétmilliárd forintos díjban egyezett meg. Majd 2023 elején elkezdett elmaradni a kifizetéseivel a Green Plan, amiért a Most-Épker az év során kétszer is leállította a munkát. Tavaly őszre már több, mint kétszázmillió forint volt a tartozás.

A két fél közötti viszony ősz végére annyira elmérgesedett, hogy Most-Épker vezetése november végén közölte: addig nem fejezik be a munkát, amíg ki nem fizetik korábbi számláikat. A Green Plan erre válaszul szerződésszegéssel vádolta meg a kivitelezőt, és felmondta a velük kötött szerződést. A két cég nem tudott azóta sem megegyezni, majd jött a kormányhivatal, ami január végével fedezetkezelő hiányával megtiltotta az akkor már amúgy is leállt építkezés folytatását.

A fedezetkezelő az, amely rálátást kap az építés megrendelőjének a pénzügyeire, és ellenőrzi, hogy megvan-e a beruházáshoz elegendő pénz. Bizonyos típusú építési projekteknél a magyar törvények szerint kötelező bevonni. A kormányhivatal azért tiltotta meg az építkezés folytatását, mert a Green Plan nem adta át a fedezetkezelőre vonatkozó információkat. A kivitelezők szerint nem alkalmaztak fedezetkezelőt.

Ezzel párhuzamosan az ügyben bejelentés érkezett az Integritás Hatósághoz, amely azt a NAV-nak adta tovább. Források szerint a NAV az állami támogatás „jóváhagyott céltól eltérő felhasználásával elkövetett költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen” eljárást folytat.

A kivitelező Most-Épker képviselői elmondták: szerintük a Green Plannek igazából soha nem volt a 15 milliárdos projekthez elegendő pénze. Mostanra körülbelül 450 millió forinttal tartozik nekik, ami miatt viszont ők is nehezen tudják fizetni az alvállalkozóikat, akiknek így szintén veszélybe kerülhet a túlélése.

Egy dokumentum szerint a Green Plan-csoport hibás teljesítéssel vádolja a Most-Épkert, és meghiúsulási kötbért kér azon számon. A Green Plan ennek megfelelően összerakott egy saját elszámolást, és aszerint szeretne szerződést bontani a kivitelezővel. A Most-Épker ezt viszont nem fogadja el, így elképzelhető, hogy polgári perben folytatódik az ügy. A szálloda építése november óta áll.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...