fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Hosszabb, több részleget érintő sztrájk lehet a Mercedes-gyárban, ha nem haladnak a bértárgyalások

- Advertisement -

Hiába kísérelhették meg a sztrájktörést, így is több mint 100 dolgozó függesztette fel két órára a munkáját a kecskeméti Mercedes-gyár prés-, fényező- és összeszerelő üzemében március 13-án délután. A figyelmeztető sztrájkra azért került sor, mert az érdekképviseleteknek és a vezetőségnek október óta nem sikerült megegyeznie a 2024-es bérek mértékéről.

– Várjuk a munkáltató bérajánlatát. Reményeink szerint erre sor kerülhet a jövő héten. Ebben bízunk. Ha nem, akkor kénytelenek leszünk egy hosszabb munkabeszüntetéshez folyamodni, ami már nem csak néhány területet és egy-egy bizonyos műszakot fog érinteni, hanem a komplett gyárra kiterjesztjük a sztrájkot – nyilatkozta a KecsUP-nak Kovács-Besenyi Kitti, az MBMH Vasas Alapszervezetének vezetője, akit telefonon kérdeztünk.

– Sikeresnek ítéljük a figyelmeztető munkaleállást, annak ellenére is, hogy a tervezett létszámhoz képest voltak munkavállalók, akik visszaléptek a sztrájktól. Történt ugyanis egy-két incidens – értékelt az érdekképviselet vezetője, aki a történtekről részleteket addig nem akar mondani, amíg azokat a bejelentések alapján ki nem vizsgálták.

Annyit azonban megtudtunk, nem fizikai tettlegesség történt, hanem szóbeli, ami miatt több dolgozói is inkább visszalépett a sztrájktól.

Tehát itt a sztrájktörésnek a gyanúja merül fel – mondta Kovács-Besenyi Kitti. Hozzátette: a sztrájkban való részvétel önkéntes, de arról se kényszerítéssel lebeszélni, se pozíció megvonásával fenyegetni, nem lehet senkit.

Hasonló cikkünk:  Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt a Hunyadi Pódium vendége

A történtek ellenére a munkavállalóktól a Vasas sok pozitív megerősítést kapott, többen arról biztosították a szakszervezetet, hogy szükség esetén készek sztrájkba állni, és ne hagyják ki őket.

Azt látjuk, hogy a kollégák készek kiállni magukért, és most már tudják azt is, hogy bátran csatlakozhatnak bármiféle következmény vagy hátrány nélkül – emelte ki Kovács-Besenyi Kitti.

Hogy mikor folytatódik a bértárgyalás, az egyelőre bizonytalan. A figyelmeztető sztrájk után ugyanis a Vasas sztrájkbizottsága egyelőre az ügyvezetéstől nem kapott visszajelzést.

Mint arról korábban több írásban is beszámolt a KecsUP, két szakszervezet, a Vasas és az MTSZSZ tárgyal október óta a Mercedes ügyvezetésével, de eddig nem sikerült közös nevezőre jutni az idei bérekkel kapcsolatosan. Mindkét érdekképviselet két számjegyű béremelést követel a munkavállalók részére, amit a cég jelenleg arra hivatkozva nem tud elfogadni, hogy a gyárbővítés mellett a jelenlegi gazdasági helyzetben nem indokolt az ilyen magas bérfejlesztés. A vállalat vezetése nemrég jelentette be, hogy a 2023-as év eredményei alapján bruttó 1 millió forint eredményrészesedési kifizetést biztosít a kecskeméti Mercedes-Benz gyár aktív dolgozói számára.

Kerestük a Mercedes-gyár ügyvezetését is, hol látják a tárgyalások elakadását, és mikor látnak esélyt a megegyezésre. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...